Trekker rijdt door de ondergelopen Gruttostraat in het Friese Westereen. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Noodweer en ondergelopen akkers in Friesland en Groningen

Ondergelopen akkers, hagelstenen zo groot als knikkers en nog net geen weggespoelde aardappelen. In korte tijd viel er tweede pinksterdag in het noorden van Nederland plaatselijk tot wel 110 millimeter regen.

“We waren nog uien aan het beregenen”, vertelt Frank de Schutter uit Vierhuizen. “Buienradar voorspelde 1 misschien 2 millimeter regen, maar toen kwam er toch opeens die bui opzetten. Die was gigantisch, ik durf wel te zeggen dat ik in twintig jaar niet meer zulke clusterbuien meegemaakt heb. En ook vanuit het niks. We waren helemaal niet voorbereid, anders hadden we wel greppels bij de aardappelen gegraven, zodat het water sneller weg kan lopen, maar dat hadden we niet gedaan.”

‘s Avonds is de akkerbouwer met een ploeg mensen nog het land opgegaan om die greppels wel te graven. “De grond is 100 procent verzadigd, ik weet nog niet wat de schade is in de uien en bieten, maar er komt iemand van de verzekering kijken, want er viel ook hagel ter grootte van knikkers. In de aardappelen moet ik het ook nog maar afwachten.”

Zeer plaatselijk en zeer extreem

“Het was zeer plaatselijk en zeer extreem”, zegt Jochem Mansholt uit Vierhuizen. Ook hij had te maken met aardappels die blank stonden. “Ik ben vanochtend maar greppels gaan graven. Maar ik moest wel kijken, stroomt het water nu het land op of toch af? Want de sloten zaten ramvol.” Mansholt was nog net niet klaar met poten. “We hadden nog niet alles in de grond, maar op sommige stukken is het helemaal mis. Ruggen die soms helemaal weg zijn, aardappels die blootgespoeld liggen. Volgens de voorspelling zou er 1 misschien 2 millimeter regen vallen. Nou dat is wel wat meer geworden”, zegt hij met gevoel voor understatement.

Ook Cor Hospers uit Ulrum heeft een slechte nacht gehad. “Ik heb 90 millimeter regen gehad. Ik heb het zelf gemeten en ik dacht: ‘ik tref wat aan’, maar vanochtend stond het perceel niet helemaal vol. Het was keurig weggezakt. Het is voor de eerste in mijn leven dat ik met de schop naar het land toe ben gegaan en hem niet gebruikt heb. Ik heb geluk gehad dit keer, maar ik heb wel andere verhalen gehoord. Ten noorden van Ulrum schijnt 110 millimeter gevallen te zijn. Ik sprak vanochtend nog iemand die dichtbij Lauwersmeer zit en die had alles nog blank staan, 35 hectare aan bieten, granen en aardappelen.”

Bij de verzekeraars is nog niet duidelijk hoe groot de schade is. Zij zijn met een inventarisatie bezig. Niet alleen komen de melding uit het Noorden, maar ook uit het Zuidwesten. De komende dagen wordt er ook nog onstuimig weer verwacht met heftige buien, onweer en hagel.

Beheer
WP Admin