Groenbemesters spelen een belangrijke rol bij het vastleggen van koolstof. Op de foto cichorei op een akker van Arjan Schrauwen in Zevenbergschen Hoek (N.-Br.) - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Meer Europees geld nodig voor opslag koolstof in bodem

Koolstof vastleggen in de bodem. Gaat dat wel samen met grond uit productie nemen? Het Europarlement ziet een spanningsveld en stemt deze week over een wensenpakket.

Het Europees Parlement roept deze week de landbouw- en milieuministers op om voorzichtig te zijn met het afstoten van landbouwgrond. Veel vruchtbare grond in productie helpt namelijk om een deel van het CO2-probleem op te lossen. Met enige zorg wordt daarom gekeken naar de verplichting van alle lidstaten om een deel van de grond uit productie te halen. Deze verplichting ligt vast in het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

De EU-politici stemmen deze week over een resolutie waarin de wensen over koolstof worden neergelegd. Het is een uitgebreid wensenpakket van de Europarlementariërs. Zo vrezen de Europese politici dat de bodemkwaliteit verder achteruitgaat als er niks wordt gedaan. “Terwijl we een gezonde bodem nodig hebben om koolstof in op te slaan”, zo luidt de tekst.

Meer geld voor opslag koolstof in bodem

Juist nu is er extra geld nodig om te zorgen dat de opslag van koolstof in de grond ook echt plaatsvindt. Volgens de resolutie kan de nieuwe techniek veel boeren aan extra inkomsten helpen. “Familiebedrijven zijn belangrijk voor een vitaal en gezond platteland in Europa. Koolstoflandbouw kan bijdragen aan het scheppen van nieuwe werkgelegenheid.” De politici willen een eerlijke prijs voor de boeren. Vooral om te voorkomen dat grote ondernemingen, ook van buiten de landbouw, hun oog laten vallen op grote stukken land om zo hun uitstoot te compenseren.

Hoe kan koolstof worden opgeslagen?

Koolstof kan op verschillende manieren worden opgeslagen. Bijvoorbeeld via verhoging van het waterpeil in veenweidegebieden, bosaanplant en blijvend grasland. Maar wat bij de ene bodemsoort werkt, gaat niet automatisch voor andere op. In Europa zijn er meer dan driehonderd verschillende bodemsoorten. Het Europees Parlement wil snel een goed rapport van de EU-adviesraad voor klimaatverandering om snel met grootschalige koolstoflandbouw aan de slag te gaan. Deze club bestaat sinds 2021 en werd ingesteld na het aannemen van de klimaatwet door de lidstaten. Het Europees Parlement heeft haast, want binnen twee jaar moeten de regels duidelijk zijn en in heel Europa gelden.

Hoe verder met de jonge boeren?

En dan zijn er nog zorgen over jonge boeren. Zij moeten volgens de tekst van de resolutie extra ondersteuning krijgen, omdat ze het bij overname van het bedrijf al moeilijk genoeg hebben. In Nederland ligt de gemiddelde prijs voor de opslag van CO2 met ongeveer 110 euro per ton CO2 ver boven het Europese gemiddelde van 30 tot 50 euro. Maar daar staan de hoge grondprijzen tegenover, waardoor overname van het bedrijf financieel lastig kan zijn.

Hoe nu verder?

De milieuministers hadden al een eerste discussie over de regels en wat er nog meer nodig is om goede Europese regels te maken. Volgende week buigen de landbouwministers zich in Luxemburg over de kwestie. Minister Adema heeft al laten weten dat hij het een goed plan vindt, maar dat de regels wel helder moeten zijn. “Duidelijke en strikte kwaliteitscriteria”, in zijn woorden. Uiteindelijk nemen de milieuministers een besluit.

Reacties

  1. @Geverink. Ik kan beamen dat de CO2 in de lucht nog steeds niet voor verhoogde opbrengst heeft gezorgd. In de kassenteelt wordt om de productie te maximaliseren CO2 toegevoegd. Als boeren moeten we CO2 verminderen in lucht het gevolg zal dan duidleijk zijn zo als je aangeeft. ik zie zo langzamerhand het bos niet meer door de bomen en zie al helemaal geen heil in alle door de politek en aan hen gelieerde wetenschap m.b.t. klimaat en voedselzekerheid voor de steeds uitdeiende werelbevolking. Het lijkt erop dat hun beleid gericht is op menselijk voedsel ut een fabriek, zonder enig binding met grond, lucht en boer. Ze schijnen een heilig geloof te hebben aan de technische veranderingen, alleen bij de dierhouderij zien ze iedere technische aanpassing als een bedreiging die zijn doel zal missen.

  2. Beste Bert van Sloten. Onze minister president Justin Trudeau beschreef een tijdje terug hoe de wereld werkt. Hij zei “omdat de media bij de overheid op de loonlijst staat kan ik ze laten zeggen wat ik wil”… De meeste “onderzoekers” staan direct of indirect ook bij de overheid op de loonlijst… We weten dat van CO2 met 400 deeltjes per miljoen bijna niks in de lucht zit. We weten dat we zowel met het CO2 gehalte als de gemiddelde temperatuur op aarde op zo goed als het laagste punt zitten van de afgelopen 600 miljoen jaar. We weten ook dat hoewel CO2 en temperatuur tijdens die periode op sommige momenten paralel gelopen heeft er absoluut geen sprake is van een correlatie. We weten ook dat de plant geen CO2 meer uit de lucht kan opnemen bij een CO2 gehalte van 150 deeltjes per miljoen of minder. We weten ook dat planten met 400 ppm aan CO2 nog steeds ademen door het spreekwoordelijke strootje. Wetenschappers die niet hoeven te vrezen voor hun baan zoals william Happer zeggen dat er tal van voordelen en geen nadelen zitten aan het stijgen van het CO2 gehalte van 400 naar 600 deeltjes per miljoen. Mijn vraag aan jou is @Bert: Wat precies is het gevaar van CO2 en hoeveel deeltjes per miljoen is de streef waarde waarbij we kunnen zeggen dat de aarde is gered van de ondergang? Niemand praat ooit over dat getal en ik kan het nergens vinden. Bij voorbaat dank.

Beheer
WP Admin