Premium
Grasland minimaal tien jaar lang niet scheuren is een van de manieren om extra CO2 in de bodem vast te leggen. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenAchtergrond

Certificaten voor koolstof: kans voor boeren?

Reacties

 1. Het levert letterlijk niets op aan financiën en je bent met handen en voeten gebonden. Waardeloos, ja het bureau die het regelt, die steken de euro’s in hun zak.

 2. Eens met Bennie. Wat als je een keer gaat ploegen? Moet je dan terugbetalen plus geleden certificaat schade door afnemers certificaten?

 3. Wanneer alle boeren hun jaarlijkse organische stof opbouw anderhalf keer zo groot maken, een schier onhaalbaar plan, wordt de CO2 productie van 360.000 mensen gecompenseerd. De stad Utrecht. Het is een illusie dat landbouwbodem substantieel bijdraagt, landbouwbodem is geen veen (en veen is eigenlijk geen landbouwbodem).

 4. Afgelopen week is de film “Climate The Movie” in premiere gegaan. Experts die voor de verandering eens niet op de loonlijst van de overheden staan leggen uit hoe het klimaat werkt. Idd Han, CO2 is een verdienmodel en CO2 is tevens het gereedschap waarmee geprobeerd wordt iedereen behalve de “elite” op deze aarde flinke beperkingen op te leggen. Climate The Movie is met Nederlandse ondertiteling te bekijken via omroep ON.

 5. Het extra inkomen uit de CO2 handel voor de boer zal op termijn in mindering worden gebracht op de voedselprijzen. Zo is al decennia lang gegaan. Eerst werd er meer omzet gemaakt door betere rassen en technologie, daarna leverde de ruilverkaveling geld, toen werd de zorgboerderij hip en was een boerencamping toegestaan. Allemaal mogelijkheden om het te lage inkomen op te krikken met andere woorden om het voedsel goedkoop te houden moest de boer met zijn gezin extra werk verzetten om de burger / consument blij te maken en nu is de beurt aan de CO2 die zo nodig uit het milieu moet en in bodem en het gewas vast gelegd moet worden om de extreme uitstoot aan CO2 uit fossiele en biobrandstof op te nemen. Wie verdienen hier het meeste aan? Zeker weten niet de boeren, voor hen is het extraatje om te overleven tot het einde van de CO2 hype.

 6. Het antwoord is eenvoudig.
  Het is eerder een soort in je broek plassen dan een kans. Voelt even leuk, daarna heb je er last van.
  Er wordt weer een verdienmodel opgetuigd op basis van de (voornamelijk ) melkveehouderij.
  Dat gebeurt niet primair om de veehouderij van extra inkomsten te voorzien. Primair is het alweer een verdienmodel met zeer veel potentie voor de externe partij(en).
  Het lijkt alsof er sprake is van brainwashing in de melkveehouderij. CO2 reductie wordt beloond via de resultaten vanuit de kringloopwijzer. Dubbel belonen mag niet. Wat heeft het optuigen van een systeem van koolstofcertificaten dan voor meerwaarde voor de melkveehouderij?
  Denk even na collega melkveehouders voordat je aan dit soort zaken meewerkt. De kringloopwijzer heeft een vermogen gekost om te ontwikkelen. Maak het de zuivelindustrie nu niet mogelijk om te gaan shoppen dmv verschillende systemen. Alles moet namelijk links of rechtsom vanuit het melkgeld cq winst van de zuivelindustrie betaald worden.

Beheer
WP Admin