Koeien in de wei in de buurt van Natura 2000-gebied het Wierdense Veld. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Kamer wil spoedig debat met kabinet over geploft Landbouwakkoord

De Tweede Kamer wil spoedig in debat met het kabinet over het geplofte Landbouwakkoord. De Kamer staat unaniem achter een verzoek van Caroline van der Plas (BBB) om snel met het kabinet in debat te gaan over de toekomst van de landbouw.

De oppositiepartijen willen met een brede delegatie van het kabinet in debat. Ook omdat het overleg met LTO met een brede kabinetsafvaardiging was. Als het aan de oppositie ligt, zijn ook premier Mark Rutte, klimaatminister Rob Jetten en Hugo de Jonge (volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) erbij. De coalitiepartijen vinden de aanwezigheid van landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal bij het debat voldoende.

Vóór het debat alle stukken Landbouwakkoord op tafel

De Kamer benadrukte ook dat ze voor het debat alle relevante stukken willen ontvangen, waaronder het concept-Landbouwakkoord en de doorrekening van het PBL. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil nadrukkelijk ook weten wat voor gevolgen het ploffen van het Landbouwakkoord heeft voor de positie van het CDA binnen het regeerakkoord. CDA-vice-premier Wopke Hoekstra zei eerder dat de deadline van 2030 voor het stikstofprobleem in het regeerakkoord voor hem niet heilig is.

Stikstof, de positie van het CDA in kabinet

Hoekstra wilde woensdag nog geen duidelijkheid geven wanneer zijn partij opnieuw wil onderhandelen over de stikstofparagraaf van het regeerakkoord. Eerst wilde hij wachten op het Landbouwakkoord voordat de coalitiepartijen verder zouden praten over stikstof. Minister Adema heeft al gezegd dat de ministerraad vrijdag spreekt over het geplofte Landbouwakkoord.

De verwachting is dat het plenaire debat over het Landbouwakkoord volgende week woensdag of donderdag plaatsheeft.

Reacties

  1. De terminologie “geploft landbouwakkoord” komt bij mij nogal overdreven over. Het gaat hier alleen over de mededeling van de heer Van der Tak, dat LTO afziet van verdere medewerking aan het landbouwakkoord. Voor die tijd hadden ook al de nodige agrarische partijen dit mede gedeeld. Echter toen kwam het Rutte IV goed uit, want ze namen deze mensen toch niet serieus. De enige serieuze agrarische belangenbehartiger moest LTO worden. Nu ook LTO heeft geconstateerd, dat er niet een echte vertrouwensbasis is, willen zij niet als spreekbuis van de overheid gebruikt worden.

Beheer
WP Admin