Lidrus is al in een ver stadium. Deze paardenstaartensoort is giftig voor rundvee en kan tot vage klachten leiden zoals weerstandsvermindering en melkproductieverlies. – Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Giftige lidrus rukt langzaam op

De lidrus, uit de paardenstaartenfamilie, is vrij onbekend, maar kan tot productieproblemen leiden. Koeien vreten het vers niet of slecht, maar in kuil kunnen ze het niet ontwijken.

Lidrus lijkt een opkomend probleem, mede door de zachte, natte winters en minder bemesting. In natte gebieden en op kleigrond komen paardenstaarten van nature voor. De giftige lidrus is een van de paardenstaartensoorten. Weidende koeien laten de plant links liggen. Veehouders Willem van der Linden in Tienhoven en Gertjan Kool in Hei- en Boeicop kampen er al jaren mee. Zij weten dat de plant bovengronds afsterft bij vorst. Dat zet de ontwikkeling van de plant terug. “Maar vorst is er niet geweest en de winter was zeer na. Dat maakt de omstandigheden voor lidrus ideaal.”

Ook zien ze dat de bemesting van gras afneemt. Bekend is dat bij minder concurrentie van gras het aandeel lidrus stijgt. Ze zien het vanuit de slootkant het perceel in groeien. En juist de randen vallen onder de bemestingsvrije zones. Om al die redenen – geen vorst, minder bemesting en natte omstandigheden – is de plant nu vaak al zo’n 20 tot 30 centimeter groot. Normaal is dat pas begin juni het geval.

Meer onderzoek

Opname van lidrus kan tot vage klachten leiden, zoals minder weerstand en productieverlies. Niet alleen door de giftige stoffen, maar ook doordat de drogestofopname in het geheel daalt bij met lidrus vervuilde kuil of weide. Graag zouden de boeren meer onderzoek zien naar de bijwerkingen van lidrus en welke (mechanische) bestrijdingsmethoden het meest effectief zijn.

Mits je niet biologisch boert, kun je eventueel spuiten. Allard Jukema, productmanager bij Corteva, weet dat paardenstaarten gevoelig zijn voor de groeistof MCPA. Er zijn twee middelen in weiland toegelaten die MCPA bevatten, namelijk Cirran en Jepolinex. Vaak ben je met een keer spuiten niet geheel van het probleem af. Maar je mag de middelen separaat maar een keer per jaar inzetten. Je zou in het voorjaar het ene middel kunnen gebruiken en in het najaar het andere.

Beheer
WP Admin