Het is nu echt klaar. Ook het overleg aan de zogeheten hoofdtafel van het Landbouwakkoord is gestopt. Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, vertrekt na afloop van het laatste overleg aan de hoofdtafel. - Foto: ANP / Sem van der Wal AlgemeenNieuws

Minister Adema: boeren slechter af na opblazen Landbouwakkoord

De Nederlandse landbouw is slechter af nu LTO besloten heeft om het overleg over het Landbouwakkoord op te blazen, vindt landbouwminister Piet Adema.

Voorzitter Chris Kalden van het proces naar een Landbouwakkoord kwam woensdag met het verlossende woord: het onderhandelingsproces is ten einde. Tot grote teleurstelling van alle partijen.

“De partijen die samen aan tafel zitten om een Landbouwakkoord te maken, hebben vastgesteld dat het niet geloofwaardig is om een akkoord te sluiten zonder deelname van de grootste landbouworganisatie in Nederland, LTO Nederland”, zegt de voorzitter. Daarom is volgens hem besloten om het proces te stoppen.

Het conceptakkoord dat nu op tafel lag, wordt binnenkort gepubliceerd. Desgevraagd verwijzen de onderhandelaars naar dat stuk als het gaat om de inhoudelijke punten waarover ze het nog oneens zijn.

NAJK zag nog wel ruimte

In tegenstelling tot LTO zag NAJK, bij monde van voorzitter Roy Meijer nog wél opties om een goed akkoord te sluiten. “We waren nog niet klaar, er lagen nog dingen om te bespreken. Wij zijn niet weggelopen van de onderhandelingstafel. Maar zonder LTO Nederland heeft een akkoord sluiten geen zin, dan heeft het akkoord geen draagvlak.” Meijer vindt het wel winst dat de partijen weer hebben leren praten over de toekomst.

“Ik heb dit proces al eerder therapeutisch genoemd. Dat was het ook. En het was een hell of a job. Er was geen vertrouwen in de overheid, in de besturen. De polder lag in puin.”

Meijer zag het Landbouwakkoord als de weg naar de toekomst. NAJK is van plan om de komende tijd hun achterban bij te praten over het proces en de inzet van de organisatie in de onderhandelingen.

Teleurstelling op gezicht Piet Adema

De grootste teleurstelling is misschien wel af te lezen van het gezicht van landbouwminister Piet Adema. “Het is ongelofelijk belangrijk voor de boeren – met name voor de jonge boeren – dat er een Landbouwakkoord komt. Dat LTO er nu voor kiest, is een gemiste kans voor de hele agrarische sector.” Hij stelde ook dat de eerdere gesprekken van dinsdag er niet op wezen dat LTO van plan was de onderhandelingen te staken. “Gisteravond aan het begin van het overleg kwam de mededeling dat ze wilden stoppen.”

Het kabinet gaat nu bekijken hoe het verder moet, onder andere in de ministerraad op vrijdag. Duidelijk is wel dat Adema zelf plannen gaat maken voor de sector. Dit had hij zich altijd al voorgenomen, voor het geval het akkoord niet zou slagen.

Reacties

 1. Op naar de volgende aflevering van het stikstofsprookje. Mocht je als individu 1 werkende hersencel hebben en het vermogen logisch te redeneren, kan je niet ontkennen dat de uitleg van de hoogdomgeleerde academische/ experts op zijn zachts gezegd twijfelachtig is. Even anders gezegd, totaal BS.

 2. Dat er wat veranderen moet was zelfs het LTO duidelijk, en ook de jonge boeren zitten nog steeds in het overleg. Maar omdat de werkelijke wil om te veranderen bij een deel van de boeren ontbreekt durft LTO nu niet in te stemmen met een landbouwakkoord.
  Dat maakt het overigens voor van der Wal en Adema een stuk eenvoudiger om de stikstofwet door de kamer te krijgen want die kan in beide kamers rekenen op voldoende meerderheid.
  En je kan je als minister toch moeilijk laten chanteren door een kleine minderheid (6% van de bevolking)

 3. de regering moet gewoon goed doorpakken.
  met die boeren krijg je toch nooit een eind

  1. Ze moeten uw huis ook maar uitkopen want dan kan er iemand anders in gaan wonen . En je baan ook maar afnemen dan kan iemand anders dat werk wel doen . En je inkomen moet je maar op vertrouwen dat goed komt . Je mag ook anders gaan werken ,maar inkomen moet je maar opvertrouwen dat goed komt . Daar krijg je dan wat geld voor om te veranderen . Daar zou u dus meteen mee instemmen want u vertrouwd de overheid wel .

 4. hoop dat CDA nu snel stekker eruit trekt…die linkse CU met d33 is levensgevaarlijk…

 5. Opstappen maar Piet, en neem het kabinet MEE. Hoe durf je ons te dreigen, je laat nu zien wie je werkelijk bent he.. STOPPEN EN WEGWEZEN.

 6. Over een paar maanden is dit puinhoop-team toch vertrokken. Denk nou niet dat er één van deze brokken-piloten terug komt. Daaag , opzouten !!

 7. Als het boertje niet mee werkt, pakken we het boertje toch wel……
  Het zegt genoeg over de betrouwbaarheid van de overheid.
  Het niet slagen van het landbouw akkoord is voor ons boeren een lichtpuntje, het maakt het kabinet steeds instabieler tot het uit eindelijk valt!

 8. Wat er ook uit de hoge hoed van de minster komt al dan niet met medewerking van de boeren. Zeker is dat het de burger geld gaat kosten, of via de voedselprijzen of via de belatingen. Het meest erge zou zijn als de winkelprijzen via import laag blijven en onze boeren hun inkomen zien verdampen. Want het inkomen op piel houden via Groene diensten zal op den duur leiden tot verschraling van het boereninkomen, want hier zou zoals gebruikelijk bij boeren de inflatie correctie niet gelden.

Beheer
WP Admin