Renure als vervanger van kunstmest. In Nederland lopen twee pilots met renure. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Europees landbouwbeleid gaat op de schop

Het Europese landbouwbeleid gaat drastisch op de helling. Dat hebben de Europese ministers van landbouw besloten. De ministers hebben wel 500 voorstellen ingediend om het anders te doen en de Europese Commissie moet snel aan de slag. Half maart willen de ministers de eerste plannen kunnen bespreken.

Op de dag dat Brussel geteisterd werd door grimmige boerenprotesten bespraken de ministers ideeën, die niet alleen door de verschillende landen werden geopperd. Ook de verschillende boerenorganisaties kwamen met 70 plannen over hoe het anders kan.

Renure het belangrijkst

Voor minister Piet Adema is renure het belangrijkste voorstel, omdat dat gevoelig ligt binnen de Europese Commissie. Er zou bij het proces immers dierlijke mest kunnen achterblijven. Daarom heeft premier Rutte nog een brief aan voorzitter Von der Leyen geschreven om het belang van het plan te onderstrepen.

Maar Adema wil ook van de kalenderlandbouw af. “De doelen mogen wat mij betreft wel overeind blijven. Maar het weer is niet te sturen. We zagen dat het vorig jaar mis ging na een nat voorjaar met de aardappelen. Door de starre regels moesten die te vroeg worden geoogst.”

Hij wil over het algemeen meer flexibiliteit en vindt een groot aantal regels veel te star. Minder regels, minder administratieve rompslomp en meer flexibiliteit, zo vatte hij zijn bijdrage aan het gesprek in Brussel samen.

Scherpe veroordeling geweld in Brussel

Voor de in Brussel protesterende boeren had Adema geen goed woord over. Vooral het geweld en de opstootjes veroordeelde hij scherp. “Dit is niet de manier. Zo verlies je sympathie. Als je met boeren praat, die huilend aan tafel zitten, omdat ze worden bedolven onder de regels, dat maakt diepe indruk op me.” Van de rellende boeren in Brussel wordt hij alleen maar boos.

De Europese Commissie stelt zich in de discussie flexibel op, volgens Adema. Hij wil dat er meer vrijheid komt voor landen om zelf het beleid te bepalen. Als voorbeeld noemt hij de eco-regeling, waarvoor hij lang heeft moeten onderhandelen in Brussel om extra geld los te peuteren. Geld dat Nederland zelf op tafel wilde leggen, maar dat niet mocht vanwege mogelijke concurrentievervalsing. Het werd in Brussel verkapte staatssteun genoemd. “Geef ons meer ruimte”, zo vertelde hij aan de media en de Europese Commissie.

Hij moest wel erkennen dat het te makkelijk is om Europa de schuld te geven. “We hebben zelf die afspraken gemaakt. En ik moet ook eerlijk zijn en erkennen dat we het niet goed gedaan hebben.”

Hoe pakt het uit voor de boer?

Voor de toekomst heeft hij de les getrokken dat voortaan een zogenoemde impact assessment (een studie over de gevolgen van maatregelen) moet worden gemaakt. “Wat zijn de economische gevolgen? Kunnen boeren ermee uit de voeten en wat zijn de gevolgen op het erf.” Pas daarna moeten de Europese ministers besluiten nemen.

Na afloop van de vergadering kondigde landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski aan vaart te willen maken. Hij denkt dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) nog voor de verkiezingen kan worden aangepast.“Now we‘re talking”, reageert Adema als hij dat commissaris dat hoort zeggen.

Wat hem betreft kan het niet snel genoeg gaan. “Neem nou die braaklegregeling, die is maar voor één jaar ingesteld. Ik zou daar snel plannen voor wat er daarna moet gebeuren, willen zien.” En ook de mestregels kunnen wat Adema betreft flexibeler worden toegepast. “Ik denk aan een permanente derogatie.”

Medeauteur Yves Lacroix

Reacties

  1. Adema zegt dat de europese commissie wel flexibel is . Waarom loop je derogatie niet terug te eisen. Wetenschappelijke onderbouwing is er.
    Adema kan mooi ***len, hij heeft nog niks voor, maar alleen tegen de boeren gewerktdeze reactie is automatisch gemodereerd

  2. Het zijn europese verkiezingen in juni. Dus nu veel beloven, tijd kopen en na de verkiezingen niks veranderen. Hopelijk winnen de anti-europa partijen in europa veel zetels.

  3. Adema stelt voor dat landen meer vrijheid krijgen bij het invullen van beleid. Wat is hij hier mee van plan? Is dit bedoelt om Den Haag weer aan de macht te helpen zodat onze Groenen op termijn hun zin buiten Brussel om kunnen doordrukken? Voor mij doet deze ene opmerking me twijfelen aan de goede bedoelingen van deze demissionaire minister.

  4. Adema: “Als je met boeren praat, die huilend aan tafel zitten, omdat ze worden bedolven onder de regels, dat maakt diepe indruk op me.” Van de rellende boeren in Brussel wordt hij alleen maar boos.
    Reken er maar niet op dat een huilende boer het verschil maakt. Toen de Franse, Spaanse en Belgische boeren echter in actie kwamen liep het bij de bestuurders dun door de broek. Macron wist niet hoe snel hij toezeggingen aan de boeren moest doen. Of hij ze ook na komt is wat anders…

    1. huilende boeren, maakt diepe indruk op de minister…… 4 jaar geleden weren de grote demonstraties in de haag ( o.a. malieveld) sindsdien heef hij bijna alles aan zijn laars gelapt, en weggewuifd…. en dan raar opkijken dat geheel nederland/ europa op zijn kop gezet word door die zelfde boeren… boeren zijn slachtoffers van minstens 10 jaar wanbeleid…. deze praktijken kun je vergelijken met de toeslagenaffaire blunders…..

  5. Vooral die laatste regel is interessant.., hoop niet dat we alleen afgescheept worden met Renure. Lagekosten/kringloop boeren moet voorrang krijgen!!

    1. 25jaar grondgebonden groei afschepen met een toekomstig mestprobleem is toch wel het allerslechtste beleid wat je bedenken kunt!!

    2. De straat op met tractoren ed in heel de EU is het enige wat effect heeft.. met al die zoete woorden komen we niet verder ..we moeten alleen geen rommel ed op de wegen goeien

Beheer
WP Admin