Een boer oogst eind november aardappelen. In Brussel wordt gepraat over de invulling van leiderschap in de landbouw. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Norbert Lins: ‘Landbouwcommissaris, laat meer politiek leiderschap zien’

Stop met de oneerlijke handelsverdragen en stop de Green Deal. De Poolse landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski laat er in een brief aan het Europees Parlement geen gras over groeien. Hij vindt dat de Europese Commissie te ver is gegaan en onvoldoende heeft geluisterd naar de boeren.

“Boeren zijn de afgelopen tijd niet de straat op gegaan omdat ze ontevreden waren met het landbouwbeleid”, zo schrijft hij. “Het komt door het handels- en klimaatbeleid”, lezen we in de brief die hij schreef aan Norbert Lins, de voorzitter van de landbouwcommissie in het Europees Parlement.

Zes eisen voor landbouwcommissaris

De Duitser Lins schreef eerder een brief met zes eisen aan landbouwcommissaris Wojciechowski. Zo wil Lins dat de commissaris meer aan de lidstaten overlaat (subsidiariteit) en er meer wordt gekeken naar eerlijke concurrentie. Bovendien hekelde hij de afwezigheid van de Poolse landbouwcommissaris in het debat. Zo was hij recent niet aanwezig bij een discussie in het Europees Parlement over de landbouwproblemen en liet hij andere commissarissen de kastanjes uit het vuur halen.

Namens de hele landbouwcommissie riep Lins de Pool op tot meer politiek leiderschap in deze voor boeren moeilijke tijden. Het antwoord van Wojciechowski op de verwijten is dat hij de afgelopen weken juist met heel veel boeren had gesproken en dat zijn conclusie ook is dat er nu snel actie nodig is, waarbij hij zijn pijlen vooral richt op het handelsbeleid.

In reactie daarop zei Wojciechowski dat hij het ermee eens was dat “snel acties” nodig waren. Wat de landbouwcommissaris betreft, komt er geen handelsverdrag met de Mercosur-landen (Uruguay, Brazilië, Paraquay en Argentinië), omdat het een bedreiging vormt voor de Europese boeren.

Import uit Oekraïne aan banden

Ook de import van landbouwproducten uit Oekraïne moet omlaag. In zijn brief maakt hij een rekensom. In het jaar 2022-2023 was er een handelsoverschot van 19 miljard euro, ofwel de EU exporteerde meer naar het land dan het importeerde. Maar als we alleen naar de landbouw kijken, dan is dat beeld omgekeerd. Europa importeerde meer dan werd geëxporteerd. Een handelstekort van 19 miljard euro.

Om boeren de komende tijd te beschermen wil Wojciechowski dat er ook komend jaar extra geld beschikbaar komt om boeren te ondersteunen.

Extra geld komt er ook via de Europese Investeringsbank (EIB). Tijdens een vergadering met de Europese ministers van Financiën maakte de voorzitter van de bank, de Spaanse Nadia Calviño, bekend dat ze geld hebben voor nieuwe innovatieve initiatieven in de landbouw. De bank heeft als opdracht om sectoren in heel Europa te helpen om zich aan de Green Deal-eisen aan te passen.

En wat de partij van Norbert Lins (de christendemocraten) betreft, is het ook afgelopen met het Natura 2000-beleid. Landen moeten, zo staat in het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen te lezen, de mogelijkheid krijgen om een nieuw beleid te ontwikkelen. De passage is er op verzoek van CDA-lijsttrekker Tom Berendsen in gekomen. Voor Nederland zou dat het opgeven van sommige natuurgebieden kunnen betekenen, waardoor er meer ruimte kan ontstaan voor de landbouw.

Beheer
WP Admin