Boze boeren zijn met honderden trekkers naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar vandaag, maandag 26 februari. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Onrustige demonstratie in Brussel

Maandag vergaderen Europese landbouwministers in Brussel over versoepeling van regels voor boeren. In de stad is het onrustig door boerendemonstraties.

De sfeer bij de boerendemonstratie in Brussel tijdens de vergadering van de Europese ministers van Landbouw is grimmig. De eieren vliegen door de lucht en raken af en toe de Europese gebouwen. Op de weg wordt stro in brand gestoken. De brandweer en de mobiele eenheid met waterkanonnen zijn snel ter plaatse om het vuur te blussen.

Voor bijna iedereen is het onmogelijk om bij de Europese gebouwen te komen. Er wordt zelfs traangas ingezet. De landbouwministers die vandaag vergaderen over onder meer versoepeling van de administratieve regels, kwamen via een achteringang binnen.

‘Gek van regels’

De boeren zijn niet van plan om achter de afzettingen te blijven. Het zijn vooral Franssprekende Waalse boeren die de voorhoede van de demonstratie vormen. Op straat treffen we Arsène van Laeken, een van de voormannen van een nieuwe Vlaamse Boerenpartij. Hij heeft een bedrijf net over de grens bij Terneuzen. Van Laeken is al 35 jaar boer en wordt gek van de regels, zoals hij dat zegt. “Neem nou het kunstmestregister dat we in Vlaanderen moeten bijhouden. Van elk perceel willen ze precies weten wat, wanneer en waar gestrooid wordt. Alleen al dat kost me een halve dag extra werk om dat allemaal op de juiste manier in te vullen. Ik moet daar mensen voor inhuren.”

Binnen zegt de Belgische voorzitter van de vergadering (België is momenteel voorzitter van de Europese Unie) dat hij de boodschap heeft begrepen. David Clarinval zegt dat de boodschap van de boeren is gehoord. “We gaan vandaag niet besluiten om het hele GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) te veranderen. Dat staat pas in maart op de agenda”, antwoordt hij op vragen van journalisten voordat de vergadering begint. Ook de Vlaamse minister Jo Brouns laat weten dat het belangrijk is dat er vandaag een duidelijk signaal komt voor de boeren.

Lees ook: Franse president Macron streeft naar Europese prijsgaranties voor boeren

Jonge boeren

Buiten horen ze de ministers niet. Van Laeken is trots op de opstand van de boeren. “Het zijn vooral de jonge boeren die nu eindelijk zeggen: we pikken het niet meer. We zeggen al heel erg lang dat er heel veel op de schouders van boeren terechtkomt, maar er werd nooit geluisterd. Nu zijn er jonge boeren die zeggen dat het genoeg geweest is.”

Hij weet alleen niet of hij aan het goede adres is: “Die Europese regels zijn streng, maar we kunnen niet zeggen dat het allemaal de schuld is van Europa. Dat is ook niet waar. De Vlaamse en Nederlandse regering zijn strenger in hun wetten dat met van Europa. Daar moeten we ook naar kijken.”

Medeauteur: Yves Lacroix

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. de tijd van boeren voor de gek houden is voorbij….. de vlaamse en nederlandse regering zijn strenger in hun wetten dat met van europa….. begin met in nederland de derogatie terug….(stop met onzinnige zaken als mest afvoeren en kunstmest terug) er zijn watermonsters uit drains genomen dat er niets of nauwelijks mineralen uitspoelen… er zijn nog legio onzinnige regels en wetten die geschrapt moeten worden enz enz

Beheer
WP Admin