Foto: Michel Velderman RundveeCommentaar

‘Derogatie toch geen hopeloos gevecht?’

Het is allemaal bekend. En toch schrik je als je het leest. De zuivelsector slaat alarm over de gevolgen van het mestbeleid. De optelsom van alle maatregelen die er al geweest zijn en die er op korte termijn aankomen, heeft een enorm effect op de melkveehouderij. Als niet wordt ingegrepen, dreigt een koude sanering, zo luidt de boodschap.

De maatregelen zijn op zich niet helemaal nieuw. De afbouw van de derogatie hangt al jaren in de lucht. De stapsgewijze verlaging van het stikstofproductieplafond is evenmin iets van vandaag of gister. Met de bufferstroken is al een jaar gewerkt, zij het met grote tegezin. Zelfs de aanwijzing van extra NV-gebieden is al een tijdje bekend.

Kennelijk is er tijd nodig geweest om de betekenis van al die maatregelen samen helder voor ogen te krijgen. De impact is enorm. Minder plaatsingsruimte voor mest, en dus torenhoge mestafzetkosten vallen het eerst op. Daarnaast zou in verband met het stikstofplafond 10% van de rundveestapel weg moeten.

Volgens sommigen is een generieke korting onafwendbaar

Om groter onheil af te wenden, zit minister Adema te dubben over allerei mogelijke ingrepen. Het gonst van de geruchten daarover. Extra afroming bij handel in fosfaatrechten lijkt nog wel de minst erge mogelijkheid. Of alsnog een voermaatregel. Maar volgens sommigen is een generieke korting onafwendbaar.

Toelating renure goed nieuws

Goed nieuws is de aanstaande toelating van renure als kunstmestvervanger. Nederland gebruikt nu bijna 200 miljoen kilo kunstmeststikstof per jaar. Dat is veel meer dan het gebrek aan plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest. Maar op korte termijn is dit niet dé oplossing.

In Brussel gebeurt de laatste tijd wel meer wat eerder niet kon

Intussen blijft er een zeer hardnekkige hoop bestaan dat een nieuwe derogatie op de nitraatrichtlijn (voor grasland) toch nog mogelijk is. Ook al zijn hier goede inhoudelijke argumenten voor, het lijkt op hopen tegen beter weten in. Minister Adema liep een jaar geleden nog tegen een muur op in Brussel toen hij probeerde om de derogatie te redden.

Maar toch… je weet het niet. In Brussel gebeurt de laatste tijd wel meer wat eerder niet kon. Zoals versoepeling van het GLB. De nieuwe voorzitter van LTO Nederland, de oud-CDA-politicus Ger Koopmans, put hier ook moed uit. Met duizend procent inzet, zo zei hij, zal hij ijveren voor een nieuwe derogatie. Op scharniermomenten is in de politiek soms plotseling het onmogelijke toch mogelijk. En als er ooit zo’n scharniermoment was, dan is dat nu.

Reacties

  1. Ik vindt dat veel agrarische bestuurders niet opkomen of opgekomen zijn .voor de belangen van de agrarische sector . Maar grootheids waanzin hadden .en zichzelf een hele piet.vonden dikwijls meegemaakt in vergaderingen…het mooiste vind ik zelf nog de fusie van campina en Friesland met toen directeur Sanders die antwoorden dat het niet kon .. jaren later ging Dat wel maar toen moest Nelie Smith kroes met de NMA eisen stellen wat zwaar gevallen was en is… de….vul zelf in !!@

    ..

  2. Zuivelnl noemt de huidige situatie een acute crisis.
    Wanneer je dat doet heb je een heel lange winterslaap gehouden. Je kunt ook zeggen dat de huidige boerenbestuurders niet capabel zijn om hun werk te doen. Een trieste constatering.
    Opvallend punt in dit artikel is het schrijven over een generieke korting op fosfaatrechten.
    Brussel heeft Nederland een korting opgelegd zodat de NATIONALE productieplafonds naar beneden moeten!!!
    Even voor de auteur van dit artikel: KORTING OP NATIONALE PRODUCTIEPLAFONDS!!!

    In onderling overleg met de grote Veevoederindustrie is besloten dat de afzet van mengvoer ook HEEL belangrijk is. Dus een korting past niet goed bij de kippen en varkenssector.
    De trieste constatering is dat de melkveebelangenbehartigers de boodschap gewoon slikken en de melkveehouders opzadelen (zoals het nu lijkt) met de gehele korting.
    Het is een wanprestatie waarvoor wel eens wat koninklijke onderscheidingen uitgedeeld kunnen gaan worden.
    Voor de duidelijkheid: ik hoef geen lintje, laten we gewoon de pijn eerlijk verdelen over de sectoren die gezamenlijk mest produceren met als maximum het NATIONALE PLAFOND!!

    1. Is te makkelijk: waarom zouden melkveehouders zonder mestoverschot moeten inleveren? De te intensieven hebben gegokt en verloren

  3. In europa krijgen we verkiezingen. Belangrijk om te weten wat rechtse partijen willen en niet willen want zij zullen het wel gaan winnen.

Beheer
WP Admin