De Europese Commissie gaat het gebruik van Renure als kunstmestvervanger toestaan. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Adema: Europese Commissie gaat Renure toelaten als kunstmestvervanger

De Europese Commissie gaat het gebruik van Renure als kunstmestvervanger toestaan. De commissie komt versneld met een voorstel hiervoor. Dat vertelt landbouwminister Piet Adema na afloop van de wekelijkse ministerraad. “Dat is heel goed nieuws”, zegt Adema.

Wanneer het voorstel van de Commissie komt om het hoogwaardige mineralenconcentraat te mogen gebruiken bovenop de gebruiksnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest, is niet bekend. “Dat is aan de Europese Commissie, omdat zij de procedures moeten doorlopen”, zegt Adema.

Nederland onderhandelt al meer dan tien jaar voor het toelaten van hoogwaardige mestverwerkingsproducten als kunstmestvervangers. Hoewel er kleine stapjes werden gezet, bleef definitief groen licht uit. Nederland wist eerder in de landbouwraadsvergadering wel steun te krijgen voor het voorstel voor Renure.

Daarbij wilden lidstaten en de Commissie wel eerst onderzoeken afwachten, wat zou betekenen dat het nog jaren zou duren. “Ik ga er vanuit dat daar nu versnelling in komt. We hebben de toezegging dat er goedkeuring komt en dat er versneld een voorstel komt. Dit is heel goed voor de agrarische sector. Het leidt niet alleen tot een lagere druk op de mestmarkt, maar verlaagt ook het kunstmestgebruik, dat veel meer CO2-uitstoot heeft. Als we dit kunnen gaan doen, is het een win-win situatie”, zegt Adema. Of het voorstel nog dit jaar komt, weet de minister niet.

Nog geen oplossing voor korte termijn

Voor de korte termijn levert de toezegging van de Europese Commissie nog geen oplossing voor de problemen op de mestmarkt. “Ik weet hoeveel boeren er echt klem zitten, maar laten we ons alsjeblieft houden aan de afspraken die er nu liggen”, roept Adema op. Daarmee wekt hij wel de indruk dat de toezegging van de Commissie om Renure te gaan toelaten nog zeer fragiel is.

De druk op de mestmarkt is een groot probleem, nu Nederland de derogatie verliest en veel minder dierlijke mest mag gaan aanwenden. De zuivelketen stuurde eerder deze week een brandbrief. Dit omdat ze zich ernstig zorgen maken over de toekomst voor de melkveehouderij en de zuivelketen.

Melkveehouders zitten daardoor ook fysiek in de problemen, omdat ze geen afzet kunnen vinden voor hun mest, of torenhoge mestafzetkosten moeten betalen. Adema zegt al maanden bezig te zijn om daar een passende oplossing voor te vinden. “We zijn op zoek naar een maatregelenpakket dat daar verlichting op kan bieden”, zegt Adema. Renure is daar een van de oplossingsrichtingen voor.

Sectorpartijen voorzichtig positief

LTO Nederland reageert positief en noemt de toelating veelbelovend. Wel houdt de belangenorganisatie een slag om te arm. “Het is goed dat minister-president Mark Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure. Maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt”, aldus LTO-voorzitter Ger Koopmans.

“We zijn heel blij dat de Europese Commissie werk maakt van Renure als kunstmestvervanger”, reageert Manon Jansen, secretaris meststoffendistributie bij Cumela, “Wel moeten we nog wachten op de uitwerking om aan te kunnen geven of het de druk van de mestmarkt kan halen.”

Huitema erg blij

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) strijdt al jaren voor toelating van Renure. Op Twitter reageert hij ‘erg blij’ te zijn. SGP-er Bert Jan Ruissen deelt die mening. “Hoog tijd! Toelating van dierlijke mest als kunstmest-vervanger is erg welkom voor de Nederlandse landbouw. Hopelijk komen er in het toegezegde voorstel geen addertjes onder het gras. Maar de beste oplossing blijft dat boeren voldoende ruimte krijgen voor het uitrijden onbewerkte dierlijke mest. Wat door het vervallen van de derogatie nu onnodig is beperkt”, aldus Ruissen.

Renure wordt in Nederland al jaren gebruikt in pilotvorm. De jaarlijkse productie is ongeveer 2,5 miljoen kilo stikstof. Het ministerie heeft eerder al subsidieregelingen gehad om de productie van Renure (en daarmee hoogwaardige mestverwerking ) op te schalen.

Reacties

  1. Waarom hebben Rutte en Adema zich pas de laatste maanden in Brussel hard gemaakt voor Renure? De sector vraagt daar namelijk al circa 10 jaar om.

  2. De weg naar een rationeel landbouwbeleid is gevonden.Nu nog de Afrekenbare StoffenBalans invoeren, dus met verliesnormen ipv gebruiksnormen.Dan heeft men geen derogatie meer nodig, alleen maar goede onafhankelijke voorlichting.De boer aan het roer op weg naar een vitale emissieloze landbouw.

  3. Eerlijker zou zijn om een derogatie voor grasland te maken. Dit gewas gaat zeer efficient om met de stikstof en heeft gewoon veel stikstof nodig. Met 300 kg N uit mest gaat niks verloren als de ds opbrengsten gewoon goed zijn. In heel Europa 1 norm van 170 kg klopt ook niet als hier de opbrengsten 2 keer zo hoog zijn als gem in Europa.

    1. beste eenvoudige boer ,niet alleen grasland maar ook op kleigronden bouwland …immers er zijn rapporten van het de overheid, dat er elke winter drainmonsters genomen zijn, en er niets of nauwelijks voedingsstoffen uitspoelden..

  4. Als de Renure gunst maar niet tenkoste gaat van de andere gunst (grasderogatie, want dan is grondgebonden de grote verliezer.

  5. Renure is boer op kosten jagen. Gewoon derogatie terug.
    Het gevolg van renure zal zijn dat er minder weidegang komt omdat de machine jaarrond mest nodig heeft om rendabel te kunnen draaien. De intensieve boer komt er weer mee weg en de extensieve weider heeft het nakijken.

Beheer
WP Admin