Foto: ANP AlgemeenNieuws

Brussel wil aanpassing beschermde status van de wolf

De Europese Commissie wil de beschermde status van de wolf aanpassen.

Voorzitter Ursula von der Leyen zegt in een toelichting dat lokale besturen hebben gevraagd om flexibiliteit bij het beheer van de wolvenpopulatie. De Europese Unie moet dat volgens haar faciliteren. “De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio’s is een reëel gevaar geworden, vooral voor het vee.”

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zegt dat hij in gesprekken met boeren en plattelandsbewoners merkt hoe de terugkeer van de wolf ingrijpt, zowel in de veehouderij als “in een toch al moeilijke sociaaleconomische context”. Wojciechowski roept de lidstaten op om geld uit te trekken om de veestapel te beschermen.

Meer wolvenpopulaties

De omvang van de wolvenpopulaties in Europa is de afgelopen decennia fors gegroeid. Er zijn in de Europese Unie meer dan 20.000 wolven en de populaties groeien en het verspreidingsgebied wordt steeds groter. Inmiddels is de wolf aanwezig in 23 lidstaten. De Europese Commissie (EC) dringt er bij lokale en nationale overheden op aan om daar waar nodig actie te ondernemen en gebruik te maken van de uitzonderingsmogelijkheden in de Europese regelgeving, om de wolvenpopulatie te beheren.

De aanpassing van de beschermde status van de wolf kan niet met een eenvoudig besluit. De Europese lidstaten moeten erover eens zijn en vervolgens moet het worden voorgelegd aan het Permanent Comité van de Conventie van Bern. De Conventie van Bern gaat over de bescherming van wild en natuur.

Geen bedreigde soort meer

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen: (SGP) juicht het besluit van de Europese Commissie toe. “Regio’s krijgen eindelijk de kans om de wolf te beheren. Precies wat we jarenlang bepleitten, wegens de grote schade aan vee en wild en omdat de wolf geen bedreigde soort meer is in Europa.”

Ruissen was één van de indieners van de resolutie om de EC te vragen om herziening van de status, november vorig jaar.

LTO: maak wolfvrije zone

LTO Nederland zegt in een reactie dat er in Nederland gebieden aangewezen moeten worden, waar wel of geen ruimte is voor de wolf. “Daarbij moet rekening worden gehouden met de impact van wolven op veehouders en landbouwhuisdieren, bewoners van het buitengebied en recreanten, maar ook op natuurbegrazers en andere wilde dieren.” LTO bepleit preventief beheer van de wolf.

Provincies verheugd

Verschillende provincies reageren verheugd op de koerswijziging van de Europese Commissie. Drents gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB) hoopt dat hiermee een wolfvrije regio mogelijk wordt.

In de Friese Staten is een meerderheid voor een hardere aanpak van de wolf, waarbij afschot tot een van de opties behoort. De Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) noemt het voornemen van de Europese Commissie een “een forse stap in de goede richting. Dit gaat ons helpen om grenzen te stellen aan de wolf in Gelderland en Nederland”, zegt Zoet.

Natuurorganisaties woedend

Het Wereld Natuur Fonds (WWF), IFAW, Greenpeace, de Dierenbescherming en Vogelbescherming Nederland reageren woedend op het plan van de Europese Commissie om de beschermde status van wolven te verlagen. Volgens het WWF mist alle wetenschappelijke onderbouwing voor zo’n besluit. ‘Ongekend roekeloos en totaal onverantwoord’, oordeelt de natuurorganisatie. (bron: ANP)

Beheer
WP Admin