Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Spuitrobot heeft plaats veroverd in bedrijf

Richard van den Brand werkt al acht jaar met een spuitrobot. Het ging met vallen en opstaan. Inmiddels draait het tweede exemplaar.

De afdeling van de vleesvarkensstal die Richard van den Brand laat zien is al nagenoeg schoon als de spuitrobot met de laatste hokken bezig is. Plichtsgetrouw werkt de robotarm met spuitkop zijn werkplanning af. De acht motoren werken feilloos samen, zodat het spuiten in een mooie vloeiende beweging gaat. “De arm van de vorige robot bewoog veel houteriger”, vertelt de ondernemer. Hij heeft inmiddels acht jaar ervaring. Eerst met de voorganger van deze robot; sinds juni is de nieuwe spuitrobot aan de slag.

Hij koos destijds voor een robot als alternatief voor extra personeel vanwege wat veranderingen binnen het bedrijf. “Hele dagen spuiten, wil ik zelf ook niet, dus wil ik dat ook niet van mijn personeel vragen.” Hoewel er nog weinig ervaring mee was en niet iedereen even positief, had hij wel vertrouwen in de techniek. “Als een robot koeien kan melken, moet hij toch zeker ook een varkensstal kunnen schoonspuiten.”

Richard van den Brand (49) in Gilze (N.-Br.)


 • Richard van den Brand heeft vijf jaar geleden zijn zeugenbedrijf uitgebreid met een vleesvarkenstak. De meest voorkomende kruising is TN70 x Tempo. - Foto’s: Peter Roek

  Richard van den Brand heeft vijf jaar geleden zijn zeugenbedrijf uitgebreid met een vleesvarkenstak. De meest voorkomende kruising is TN70 x Tempo. - Foto’s: Peter Roek

 • Bedrijfspand Brand Pigs in Gilze

  Bedrijfspand Brand Pigs in Gilze

Bedrijfsgegevens

420 zeugen

3.700 vleesvarkens

30,5 gespeende biggen per zeug per jaar

900 gram groei per dag

2 parttime/ZZP medewerkers (40 uur per week)

1 spuitrobot

Met vallen en opstaan heeft de spuitrobot de afgelopen jaren een plaats verworven op het bedrijf. De ondernemer bleef er echter goed mee werken en stond dan ook open om met een verbeterde versie aan de slag te gaan. Naast een aantal technische verbeteringen is de nieuwe spuitrobot gemakkelijk aan te sturen met een touchscreen en is online-monitoring mogelijk door de fabrikant vanuit Zweden.

Inleren van spuitpatroon

De spuitrobot is nooit echt doorgebroken in Nederland. Volgens Henk van Dingenen van MS Schippers, de leverancier in Nederland, heeft dat een aantal redenen. De aanwezigheid van relatief goedkope arbeid uit Oost-Europa is een belangrijke, maar ook werkte de eerste generatie zeker niet probleemloos. Dat leverde de robot geen best imago op.

“Hier heeft de robot ook wel eens een half jaar aan de kant gestaan”, aldus Van den Brand. Dat is deels te wijten aan haperende techniek, maar ook goed inregelen en ondersteuning schoten nogal eens tekort. Het zijn lessen waar met de introductie van de nieuwe generatie robot rekening mee is gehouden.

Wie het apparaat aan de gang ziet, beseft dat het een mooi stuk techniek is

De robot kan technisch nog zo goed zijn; de crux voor een probleemloze en efficiënte werking is volgens Van den Brand het goed inleren van het spuitpatroon. De robot werkt namelijk met vooraf geprogrammeerde instructies. Met een joystick wordt de robotarm handmatig bediend en het spuitpatroon opgeslagen. Een secure klus die in principe maar een keer per type stal nodig is. Tijdens het werk draait het apparaat dit vastgelegde werkpatroon telkens af. Verder gebruikt de robot vier elektromagnetische markers voor positiebepaling. Deze worden voor elke te reinigen afdeling in een houdertje in de voergang geplaatst.

Er zit geen sensor op het apparaat dus elke beweging moet heel secuur zijn ingegeven. Hoe meer identiek afdelingen zijn, hoe minder programma’s nodig zijn en hoe kleiner de kans op fouten. “Bij de bouw van de stal hebben we daar rekening mee gehouden.” Een vleesvarkensstal is vaak wat gemakkelijker in te leren dan een kraamstal, maar in beide bedrijfsonderdelen werkt het volgens hem prima. De biggenstal vindt hij niet nodig. “Een uurtje met de hand spuiten en die is schoon.”

Lees verder onder de foto’s.


 • Bepalend voor een goede werking en resultaat is het correct inleren. Het apparaat heeft geen sensoren dus moet het inleren op de centimeter nauwkeurig.

  Bepalend voor een goede werking en resultaat is het correct inleren. Het apparaat heeft geen sensoren dus moet het inleren op de centimeter nauwkeurig.

 • De nieuwe versie werkt volgens Van den Brand een stuk makkelijker dan de vorige, onder andere dankzij een touchscreen.

  De nieuwe versie werkt volgens Van den Brand een stuk makkelijker dan de vorige, onder andere dankzij een touchscreen.

 • De spuitrobot is aan de laatste meters bezig. Het apparaat is gekoppeld aan de hogedrukleiding en werkt zelfstandig.

  De spuitrobot is aan de laatste meters bezig. Het apparaat is gekoppeld aan de hogedrukleiding en werkt zelfstandig.

 • De spuitrobot wordt aan de hogedrukleiding gekoppeld die water krijgt van een gangbare hogedrukreiniger.

  De spuitrobot wordt aan de hogedrukleiding gekoppeld die water krijgt van een gangbare hogedrukreiniger.

 • Van den Brand krijgt een alarmmelding als iets niet goed gaat. Het apparaat stopt vanzelf als er problemen zijn.

  Van den Brand krijgt een alarmmelding als iets niet goed gaat. Het apparaat stopt vanzelf als er problemen zijn.

Met de hand afwerken

Van den Brand heeft voor de vleesvarkens een programma voor de vloeren en de wanden. De robot begint zonder inweken aan de vloeren, zo’n 4,5 minuut per hok. Door het gespat weken de muren vanzelf in. In de volgende ronde worden in elk hok in circa 11 minuten tijd de muren gereinigd. Alles bij elkaar is de robot dik zes uur bezig. “Dan is de afdeling voor 80% schoon. De rest doe ik met de hand.”

Hij spuit er eerst nog een schuimmiddel op om alle (onzichtbare) vetten met kiemen op te lossen en is dan nog zo’n 1,5 uur bezig voor de afdeling weer spic en span is. “Het moet ook écht schoon zijn.” Ontsmetten is dan niet meer nodig. In principe werkt het apparaat helemaal zelfstandig en is het nadien alleen wegrijden en aansluiten op de oplader.

Het is vooral het gemak en minder afhankelijk zijn van personeel

Wie het apparaat aan de gang ziet, beseft dat het een mooi stuk techniek is waar een prijskaartje aanhangt. Voor deze robot is dat € 36.000. Bij een economische levensduur van vijf jaar en uurloon van € 25 per uur verdient de robot zich terug bij meer dan 7 uur spuitwerk per week. Van den Brand schat dat hij voor de vleesvarkens- en kraamstal zeker 10 per uur nodig heeft. Er is dan met jaarlijks € 1.100 aan gemiddelde onderhoudskosten gerekend, inclusief een servicepakket van € 500. Andersom gerekend kost een uur met de spuitrobot hem € 17.

Een calculatie is aardig, maar voor de ondernemer niet doorslaggevend. “Zo bereken ik het niet. Het is vooral het gemak en minder afhankelijk zijn van personeel.” Het geeft structuur en rust in het bedrijf.

Laatste reacties

 • Leslie

  Hoe groot zijn de vleesvarkens afdelingen? 6 uur robot plus nog 1,5 uur naspuiten moet je beste afdelingen hebben. ( hier 2,5 uur incl nat maken en inweken voor afdeling van 144 vleesvarkens op beter leven).

 • maatje 1904

  Veel water in de put

Of registreer je om te kunnen reageren.