Basis moet kloppen voor het houden van varkens met lange staarten
Bart Jannink en Jodie Mentink, Tom Geijsel en Paul Venner vertelden tijdens een webinar van CoViVa over hun ervaringen met het houden van varkens met intacte staarten.
Om varkens met lange staarten succesvol te houden, is het cruciaal om de basis goed op orde te hebben. Van daaruit kun je als varkenshouder stapsgewijs en verantwoord stoppen met couperen. Begin met een enkele toom en wees niet te bang, vooral als bijtproblemen over het algemeen uitblijven. Dat was de boodschap die op dinsdag 26 maart werd verkondigd tijdens een webinar georganiseerd door CoViVa over het houden van varkens met krulstaarten.
Bart Jannink, Jodie Mentink, Tom Geijsel, en Paul Venner, met het oog op 2030, doen stapsgewijs en met controleerbare groepen ervaring op met deze praktijk. Tijdens het webinar deelden zij hun ervaringen. Voer, water, en het stalklimaat zijn volgens hen belangrijke basisvoorwaarden voor succes. Jannink, Mentink, en Venner zijn van mening dat ook een speenleeftijd van 5 weken helpt om staartbijten te voorkomen. “De speendip is veel minder. Biggen kunnen zonder stress doorgroeien en zitten goed in hun vel, waardoor ze zich niet vervelend gedragen ten opzichte van hokgenoten,” aldus Venner.
Lees ook: Ervaring opdoen met lange staarten op varkensbedrijf Aeres Farms
Succesfactoren voor behoud lange staarten
Hokinrichting en ruimte zijn eveneens voorname succesfactoren voor het behouden van intacte staarten. Jannink en Mentink werken bij de gespeende biggen met drie verschillende soorten hokken. In sommige hokken liggen de biggen volledig op kunststofroosters, waar het risico op staartbijtincidenten het grootst is, vooral wanneer de biggen 25 tot 30 kilo wegen en de hokken voller raken. Ze overwegen om biggenafdelingen aan te passen door deze hokken in te richten met deels dichte vloeren.
Extra hokverrijking
Staartbijten kan van de ene op de andere dag voorkomen. Controle en alertheid zijn geboden. Tijdig ingrijpen is essentieel. Geijsel houdt de krulstaarten goed in de gaten; staarten die naar beneden staan, kunnen op problemen wijzen. Mentink merkt op dat het sabbelen aan oren en staarten een voorbode kan zijn voor bijtgedrag. Met extra hokverrijking, zoals kauwtouwen en jutenzakken, lukt het over het algemeen om staartbijtincidenten voor te blijven of in de kiem te smoren. Zorg voor verschillende soorten hokverrijking en afwisseling. Ook strokokers, speelkettingen, en blokjes hout kunnen helpen.
Financiële gevolgen van staartbijten
Alles moet kloppen om varkens met lange staarten te kunnen houden. Een mogelijke uitbraak van staartbijten kan voor varkenshouders grote financiële gevolgen hebben, zeker als dieren niet transportwaardig worden geacht. “Daar moet een reële oplossing voor komen, zodat varkenshouders niet met een financiële strop achterblijven,” stelt Venner.
Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.
Alles moet kloppen. Ook de zaken die je zelf niet in de hand hebt! Het is heel makkelijk om er over te praten want dat kost niks. Ik betwijfel of mensen met deze ideen ooit een uitbraak van staartbijten hebben meegemaakt. We weten echter nu al dat als het mis gaat er nergens iemand thuis zal zijn, de boer de schuld krijgt en zelf op eigen kosten het puin kan gaan ruimen.