De grensovergang naar Duitsland is door Duitse boeren geblokkeerd, begin deze week. "De Duitse boeren hebben nog wel wat concreets te klagen: vrijstellingen van belastingen (diesel, landbouwvoertuigen) dreigen te vervallen", aldus columnist Willem Bruil. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘2023: Landbouwinkomens stijgen, maar boerenprotesten blijven’

2023 brengt landbouwvoorspoed; boerenprotesten en stikstofbeleid kritisch bekeken tegen een achtergrond van historische opstanden. Wat zou ‘stip op de horizon’ zijn. vraagt columnist Willem Bruil zich af.?

Op deze site Boerderij.nl stond eind vorig jaar een raming van de inkomens in de landbouw over 2023. Dat ziet er heel goed uit. Bovengemiddeld. Een onbekende columnist sprak over ‘grootverdieners’ en dat is ook terecht, waarbij we natuurlijk wel moeten aantekenen dat het ook wel eens een jaar minder zal zijn.

Toch helpen deze cijfers niet echt als boeren willen blijven klagen. Over het ontbreken van een ‘verdienmodel’ bijvoorbeeld. Dat heb ik altijd vreemd gevonden, aan de overheid vragen om een verdienmodel. Kappers, dominees, veevoerbedrijven doen dat toch ook niet? Genoemde columnist heeft het er ook niet meer over, maar toch is hij niet tevreden: de overheid faalt want men geeft geen ‘stip op de horizon’. Wat zou dat dan moeten zijn? Een bordje ‘hier eindigt de doodlopende weg’?

Boerenprotest in Duitsland

De Duitse boeren hebben nog wel wat concreets te klagen: vrijstellingen van belastingen (diesel, landbouwvoertuigen) dreigen te vervallen. In de ‘week van de woede’ gaat men massaal met trekkers de weg op, naar Nederlands voorbeeld. Na een paar dagen lijkt de woede trouwens al weer aardig weggeëbd. Toen ik van de week in Duitsland was, merkte men er al niets meer van. Maar goed, het is natuurlijk wel een groot land.

Stikstof

Hoe de kerstbomenbusiness heeft geboerd weet ik niet, maar Mark van den Oever staat te likkebaarden bij de Duitse acties. Hij vindt dat we “weer met z’n allen in de benen moeten komen”, maar wil zelf niet het voortouw nemen. Intussen lees ik een boekje van Jan Douwe van der Ploeg ‘Gesloten vanwege stikstof’, dat onlangs verscheen. Van der Ploeg was hoogleraar aan de Wageningse Universiteit, maar is nu met pensioen. Zijn belangrijkste punt is, dat de landbouw – mede onder invloed van zijn Landbouwuniversiteit, de verkeerde afslag heeft genomen naar schaalvergroting en intensivering. Daardoor is het stikstofprobleem ontstaan.

Over de oplossingen van Van der Ploeg kom ik nog eens te spreken, maar het hoofdstuk ‘Boze Boeren’ is ook al heel verhelderend. Van der Ploeg beschrijft overeenkomsten en verschillen met de eerdere opstanden van boeren met een rechts-populistische signatuur, zoals Landbouw en Maatschappij in de jaren dertig van de vorige eeuw, die later aansloot bij de NSB, de Boerenpartij van Boer Koekkoek en de NVV van Wien van den Brink.

Wetenschap

Hij ontleedt ook de huidige opstand, beschrijft het script ervan en laat zien wie er aan de touwtjes trekken, de ‘spelers’. Van der Ploeg spaart trouwens ook ex-collega’s niet, zoals Rabbinge en Dijkhuizen. Ik denk niet dat het boek van Jan Douwe veel handen op elkaar brengt, ook niet voor “emissiearme bedrijfsvoering, een boerenoplossing”. Daarvoor is iedereen te ver van het pad geraakt. Ach, en in het populisme geldt nu eenmaal: wetenschap is ook maar een mening.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. Dat de boereninkomens goed en soms zeer goed genoemd kunnen worden, wil niet zeggen dat toekomst van het bedrijf positief is. Overname zou wel eens meer kunnen gaan kosten dan economisch mogelijk is.
    Het feit dat de touwtjes m.b.t. klimaat, biodiversiteit steeds verder worden aangehaald en tot nu toe alleen met MOOIE praatjes worden vergoed zouden wel eens redenen kunnen zijn om te demonstreren. Bij al deze extra regels / beperking staan geen duurzame tegemoetkomingen en we weten allemaal zolang de Vrijhandel op deze aarde als meest belangrijkst gegeven een eigen leven is gaan leiden zullen de producenten met de hoogste kosten van de markt verdwijnen. Het feit dat heel Europa wel even duurzaam en duur gaat leven zie ik als een onrealistisch wensdenken van de Rijke Groenen.

  2. Je kunt mensen op allerlei manieren knijpen en zolang ze niet roepen dat t pijn doet, kun je gewoon doorgaan. Tot t moment dat ze au roepen en ga je dan nog door, ja dat kun je klap terug verwachten.

  3. Tja die stip op de horizon Willem wat zou dat zijn.., het zou kringloop/derogatie ggb landbouw kunnen zijn, maar nee daar is door een zware NL delegatie afbouw van gemaakt.
    Die stip een (grijnzende)is dus verder weg dan ooit.

  4. bruil zijn kapper heeft een knipseizoen wat elk jaar korter word en zijn kniprechten worden telkens gekort maar die kan hij bij kopen…. de randjes van zijn sik word bufferzone helaas….

Beheer
WP Admin