Johan Wesselink: “Veel weilanden vormen een makkelijke snackbar voor de wolf.” - Foto: Andrea van Schaik AlgemeenAchtergrond

Wolvenconsulent Johan Wesselink: ‘Beschermen vee is wettelijke plicht’

Rond de Veluwe neemt het aantal aanvallen van de wolf toe. In de eerste drie maanden zijn in Gelderland evenveel landbouwhuisdieren gedood als in heel 2023. Wolvenconsulent Johan Wesselink gelooft niet in ongebreidelde groei van de wolvenpopulatie. Hij adviseert dierhouders over mogelijk te nemen wolfwerende maatregelen. “Dat vraagt om maatwerk, elk bedrijf is anders.”

Johan Wesselink weet de datum nog precies: 7 maart 2015. Dat was de dag dat het eerste schaap in Nederland werd doodgebeten door een wolf. Plaats van handeling: Nieuw-Amsterdam (Dr.). Sinds die gedenkwaardige dag is hij doorlopend bezig met het roofdier.

Wesselink was in 2015 werkzaam bij BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies, en kreeg van zijn chef de opdracht een schaderegeling te bedenken en na te denken over wolfwerende maatregelen. “Ik had thuis schapen en geiten als hobby. Mijn leidinggevende veronderstelde dat ik met die ervaring dit dossier wel onder handen kon nemen. Nu, negen jaar later, durf ik wel te zeggen dat ik in dit land de meeste kennis heb over maatregelen om dieren te beschermen tegen de wolf. Als een rasterfabrikant een vraag heeft, kan ik hem advies geven.”

Sloten, toegangshekken, heggen, kuilen in het maaiveld, een wolf weet snel de kleine ruimte te vinden om er doorheen te komen

Wolvenconsulent steeds vaker gevraagd

Hij dacht mee over verschillende wolvenbeleidsplannen, ontwikkelde de schaderegeling, was jarenlang DNA-monsternemer op bedrijven waar (mogelijk) de wolf dieren had aangevallen en is tegenwoordig parttime wolvenconsulent in Gelderland. Hij geeft dierhouders advies over te nemen maatregelen op hun bedrijf om schade te voorkomen.

Steeds meer dierhouders vragen hem (of een van zijn twee collega-wolvenconsulenten) om langs te komen. Met inmiddels zo’n zeven roedels op de Veluwe neemt het aantal schadegevallen snel toe. In de eerste drie maanden van 2024 zijn in Gelderland al even veel dieren gedood door een wolf als in heel 2023. “Wij hebben folders met mogelijke maatregelen, waaronder wolfwerende hekwerken. De installatie vraagt om maatwerk, de situatie is op elk bedrijf anders. Sloten, toegangshekken, heggen, kuilen in het maaiveld, een wolf weet snel de kleine ruimte te vinden om er doorheen te komen. Kortom, een folder is lang niet voldoende.”

Veel weilanden vormen een makkelijke snackbar voor de wolf. Zo leren jonge wolven dat het makkelijker is om een schaap of een pony te pakken dan een wild zwijn

Veel weilanden een snackbar voor de wolf

Na een aanval wordt hij gebeld. “Professionele en hobbydierhouders houden van hun dieren. Ze willen hun dieren niet kwijt. De eerste vraag aan mij is vrijwel altijd: ‘Waarom moet ik in actie komen?’ En vervolgens: ‘De overheid moet ingrijpen.’ Dat zijn geen makkelijke gesprekken. Feit is dat de wolf in Nederland aanwezig is en dat hij waarschijnlijk nooit meer weggaat. Dierhouders hebben de wettelijke taak om hun dieren te beschermen. Dat staat in de Wet dieren. Bij dierhouders die met de wolf zijn geconfronteerd, begint langzamerhand het besef in te dalen dat ze zelf ook in actie kunnen komen.”

Erg veel zijn dat er trouwens nog niet. “Vorig jaar is door Wageningen UR onderzocht hoeveel hekwerken rond de Veluwe wolfwerend zijn geïnstalleerd. Gaat om nog geen 4%. Veel weilanden vormen dus een makkelijke snackbar voor de wolf. Zo leren jonge wolven dat het makkelijker is om een schaap of een pony te pakken dan een wild zwijn. Dierhouders moeten dus echt in actie komen.”

Maximum qua aantal wolven wel bereikt

Inmiddels lopen volgens de jongste schatting zo’n tachtig wolven rond op de Veluwe. Wesselink verwacht dat hiermee het maximum ongeveer is bereikt. Een roedel heeft zijn eigen territorium, nieuwkomers van buiten worden niet geaccepteerd. Hij denkt wel dat er op de Utrechtse Heuvelrug en in de boswachterijen van Drenthe enkele roedels kunnen bijkomen. “Dan is Nederland echt vol wat wolven betreft. Allemaal doodschieten helpt niet, als dat al zou lukken. Een leeg territorium wordt snel weer gevonden door jonge wolven uit Duitsland. We moeten dus leren leven met de wolf.”

De wolvenconsulent wordt moe van de berichten op de sociale media. “Dan zie je filmpjes waarin wolven uit een veekar, zogenaamd aan de grens van Nederland, worden vrijgelaten. De boodschap is dat natuurfanaten de wolf hebben geïmporteerd. Dat filmpje komt echter uit Italië. Het gaat om een aangereden wolf die is opgeknapt en weer wordt vrijgelaten in de natuur. Daar word ik dus erg moe van. Met verzenders van zulke berichten is geen discussie mogelijk.”

Bekijk de video met Wesselink: Wolfwerende maatregelen op het erf

Reacties

  1. Zelfs al zou het financieel kunnen of vergoed worden, dan denk ik niet dat de gemiddelde Nederlander zit te wachten op percelen die tot 2 meter hoog en een halve meter de grond in worden omrasterd.
    van individuele wolven zijn we via de paartjes in de roedels terecht aan het komen. Die leren van elkaar, inderdaad zoals het artikel vermeld. Ze leren van elkaar naast dat het makkelijk is om schapen te eten ook hoe je een raster kan omzeilen. Dus je moet veel uit de kast halen om ze buiten te houden. Ga je voor enige 10tallen schapen niet doen.

  2. Hoe ziet Nederland er uit na enkele jaren “landbouwhuisdier bescherming”? ik zie twee mogelijkheden
    1. Alle dieren op stal met eventuele kleine uitloop mogelijkheden.
    2. Alle weides en heidevelden omheind door hoge hekken zodat de wolf er niet over kan springen.
    Ik vrees dat beide zullen leiden tot een landbouwhuisdier loos Nederland, want de burger zal beide oplossingen niet pikken en de wolf uitroeien zal wettelijk en ook praktisch niet meer mogelijk zijn gezien het aantal wolven.

    1. De wolf is het onderwerp van de dubbele agenda. Hoe krijgt de boerenhater zijn zin/ hoe pest ie de boer weg? Juist, door de wolf.

  3. Deze meneer verdient aan de wolf. Het is zijn verdienmodel geworden en dat geeft ie niet zomaar op. Geld verdienen met het leed van dieren en veehouders.

  4. Tja, Johan Wesselink wie neemt die nou serieus??
    Nog even en er loopt geen vee meer buiten want wolfwerende rasters is gewoon een lachertje.
    Een paar aanvallen op mensen zal het gevolg zijn maar dan is Johan al met pensioen en is Dion Graus uit de politiek

  5. Wolven in Nederland. Het is een flink gedoe. Voorstanders en tegenstanders slaan elkaar nog net de hersens niet in.
    Eeuwenlang is de wolf bestreden en gedood om schade aan vee te voorkomen. We zijn nu schijnbaar welvarend genoeg om de schade te accepteren
    Dat is een keuze
    Waar ik wel benieuwd naar ben is de volgende vraag aan wolvenliefhebbers:
    Wanneer je ziet dat er steeds minder schapen en koeien in de wei lopen, komt er dan een moment dat jouw standpunt kan veranderen?
    Wanneer je moet kiezen tussen wolven of schapen en koeien in de wei, waarvoor kies je dan?
    Steeds meer veehouders kiezen door de wolf ervoor om dieren op stal te houden. Of zoals bijvoorbeeld Bart Kemp: helemaal stoppen.
    De gemiddelde wolvenliefhebber denkt dat alles kan en àlles vanzelfsprekend is. Dat is een nogal kortzichtige gedachte

    1. Ik vergeet in te gaan op de titel 😎
      Beschermen van vee kan wel een wettelijke plicht zijn, maar dat geld niet voor het houden van vee.
      De beste oplossing in een gebied zoals de Veluwe is stoppen met dieren houden/ weiden
      Het is ondoenlijk om alle weilanden te voorzien van wolfwerende rasters.

Beheer
WP Admin