Explosieve stijging meldingen wolvenschade
Het aantal meldingen van vermoedelijke wolvenschade is in de eerste maanden van het nieuwe schadejaar van BIJ12, al bijna net zo hoog als in heel 2023.
Afgelopen schadejaar (dat loopt van 1 november 2022 t/m 31 oktober 2023) zijn er 422 vermoedelijke wolvenschademeldingen binnengekomen en afgehandeld door BIJ12, het loket van de provincies voor wolvenschade.
In het nieuwe schadejaar waren er medio maart al 417 vermoedelijke wolvenschademeldingen binnengekomen bij het loket. Bijna 500 dieren werden hierbij gedood. In heel 2023 waren dat er 1.121.
Een schadejaar loopt bij BIJ12 van 1 november tot 31 oktober van het daaropvolgende jaar. De cijfers van het nieuwe jaar zijn volgens BIJ12 een momentopname van 15 maart 2024. Omdat er tijdrovend DNA-onderzoek gepaard gaat met het vaststellen van wolvenschade, dateren de onderliggende cijfers met bevestigde wolvenschade echter van begin januari.
Bij 170 meldingen wolvenschade
Daaruit blijkt dat in ruim twee maanden: november en december 2023 en begin januari 2024 bij 170 meldingen inmiddels is bevestigd dat er sprake was van wolvenschade. In het hele schadejaar 2023 waren er na DNA-onderzoek 322 gevallen van bevestigde en vermoedelijke wolvenschade.
Lees ook: Hoogleraar: ‘Wijs Veluwe aan als leefgebied voor de wolf’
Van honderden schademeldingen die sinds begin januari zijn binnengekomen bij BIJ12 staat nog niet vast of hier inderdaad een wolf bij betrokken was. Bij een deel van de meldingen in 2023 bleek uiteindelijk niet de wolf de oorzaak te zijn van de schade, maar een hond, goudjakhals of vos.
Geen boeren bij overleg
BIJ12 heeft het overzicht gemaakt in verband het rondetafelgesprek over de wolf dat 4 april plaatsvindt in de Tweede Kamer met diverse organisaties. De Kamer laat zich dan informeren over de huidige positie van de wolf, de impact van de terugkeer van de wolf op natuur en landbouw en hoe de toekomst van de wolf in Nederland eruit zou moeten zien.
Daarbij zijn geen landbouworganisaties aanwezig, wel natuurorganisaties, jagers en wetenschappers. En dierenartsen die eerder een brandbrief stuurden over hun zorgen over de aanwezigheid van wolven.
Dinsdagmiddag 2 april worden diverse petities aangeboden aan de Tweede Kamer. Eén petitie is van (hobby)veehouders en paardenhouders die vinden dat Nederland te klein is voor de wolf. De andere is van de provincie Gelderland die de zorgen van de inwoners over de wolf duidelijk wil maken en de beschermde status van de wolf wil beperken. Gelderland kampt met veel wolvenschade.
boeren hoeven er natuurlijk niet erbij te zijn bij wolvenoverleg, alle grond waar die schapen op lopen is van jagers ,wetenschappers en natuurorganisaties ,inclusief de schapen zelf zo lijk het wel????. immers dat zijn maar boeren of zoiets, en die zijn er waarschijnlijk toch genoeg, net als de schapen. (dit noemen ze democratie of zoiets, maar het lijkt meer op dictatuur)… van deze praktijken, krijg daar wel een hele rare nasmaak van in mijn mond.