Aanvoer van suikerbieten. Südzucker, Europa’s grootste suikerproducent, kondigde in 2022 aan de suikerprijzen voor 2023 verder te verhogen. - Foto: Peter Roek AkkerbouwMarktanalyse

Suikernotering tikt grens $ 600 per ton aan

De prijs voor witsuiker steeg vorige week op de termijnmarkt in Londen boven $ 600 per ton (€ 555) voor het eerst aflopende contract (mei 2023). De notering voor het mei-contract wist dit niveau in de daarop volgende dagen niet vast te houden, maar op maandag 27 maart werd $ 603,50 per ton genoteerd. Sinds augustus 2012 heeft de suikerprijs niet meer op dit niveau gestaan. Vergeleken met een jaar eerder staat de notering voor het eerst aflopende contract nu bijna 9% hoger.

Lees verder onder de grafiek

Het hoge prijsniveau wordt deels ondersteund door berichten dat India geen extra suiker op de wereldmarkt zal afzetten. In de Indiase staat Maharashtra wordt minder suiker geproduceerd dan waar eerder van werd uitgegaan, omdat de molens eerder sluiten. De reden van vroegtijdige sluitingen is dat suikerriet beperkt beschikbaar is. Hierdoor zou de Indiase staat bijna 16% minder suiker produceren, meldde een ambtenaar begin deze week aan nieuwsdienst Reuters. Een lagere suikerproductie kan eventueel extra export voorkomen. Prijzen op de wereldmarkt vinden hierdoor steun. India is – na Brazilië – de grootste suikerproducent in de wereld. Daarnaast is de wereldwijde vraag naar suiker groot. Goede verwachte oogstopbrengsten in Brazilië en Thailand maken dat de prijsstijging wordt afgeremd.

Hogere consumentenprijzen

Door de hoge suikerprijs lopen prijzen van chocolade en snoep op voor Pasen. Zo ligt een zak massieve paaseitjes bij de Hoogvliet dit seizoen voor € 5,29 per kilo in het schap, waar deze vorig jaar € 4,99 kostte. Bij supermarkt Dirk kost een reep melkchocolade € 0,58. Dat is 13 cent duurder dan een jaar geleden. De prijs van voedingssuiker steeg in januari nog fors, waardoor de inflatie van de winkelprijzen nog niet op zijn hoogtepunt lijkt te zijn.

Prognose prijs suiker: volatiele suikerprijs.

Beheer
WP Admin