De Jagersvereniging wil ganzen op de wildlijst zetten, waardoor ze alleen worden geschoten buiten broedseizoen, rui of jongenperiode. – Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Jagers luiden noodklok over ganzenbeheer

Jagers in Friesland stellen ganzenbeheer uit vanwege onwerkbare regels. Landelijke Jagersvereniging slaat alarm over situatie in andere provincies.

Jagers in Friesland zien voorlopig af van ganzenbeheer. Ze vinden de regels onwerkbaar. Dat meldt de landelijke Jagersvereniging, die tegelijk de noodklok luidt over de situatie in andere provincies. Door toenemende schade neemt de druk op de jagers toe, terwijl beperkingen het beheer steeds lastiger maken, aldus de jagers.

‘Zet ganzen op wildlijst’

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging pleit voor plaatsing van ganzen op de wildlijst, zodat deze geschoten kunnen worden in een periode waarin ze niet op het nest zitten, in de rui zijn of jongen hebben. Op die momenten willen jagers geen dieren bejagen, dat is in strijd met de weidelijkheid, ofwel de ethische code van jagers. Volgens de Jagersvereniging zijn er in verschillende gebieden ganzenbeheerteams die het niet zo nauw nemen met die weidelijkheid.

De jagers pleiten daarnaast voor toelating van lokmiddelen om ganzen binnen schotafstand te krijgen. De vereniging heeft een eigen cursus ontwikkeld om jagers te leren doeltreffender op ganzen te schieten. Hier hebben al 800 jagers aan meegedaan.

Reacties

Beheer
WP Admin