Schapenhouder Bert Zinger (links) in discussie met Dion Graus, Tweede Kamerlid voor de PVV. Zinger wil dat de wolf wordt gestopt. - Foto's: Jan Braakman AlgemeenNieuws

Hoogleraar: ‘Wijs Veluwe aan als leefgebied voor wolf’

Nu zeven van de negen in Nederland gesignaleerde roedels op de Veluwe zijn gevestigd, zou de overheid dat gebied al lang hebben moeten aanwijzen als beschermd wolvengebied. Dat stelt hoogleraar natuurbeschermingsrecht aan Tilburg University Arie Trouwborst.

Lees ook in dit artikel: Schapenhouder: als wolf niet stopt, moet ik stoppen

De Nederlandse overheid is verplicht om de meest geschikte leefgebieden voor de wolf aan te wijzen als beschermd Natura 2000-gebied. “Het is aan de wolven zelf om door vestiging en vooral door voortplanten te laten zien wat de meest geschikte gebieden zijn”, aldus Trouwborst in een artikel dat hij heeft geschreven voor de Tweede Kamer.

Trouwborst is een van de deskundigen die het parlement donderdag 4 april zal bijpraten over de juridische aspecten van de wolvenproblematiek. Hij stelt dat het feit dat ‘de wolf nog steeds niet is toegevoegd aan de lijst met soorten waarvoor de Veluwe als Natura 2000-gebied is aangewezen, (…) op gespannen voet [lijkt] te staan’ met de verplichting om een dergelijke habitat aan te wijzen.

Trouwborst stelt dat de wolf zich heeft kunnen herstellen dankzij de Europese regels die het dier beschermen. Het Europese beleid is erop gericht dat natuur de ruimte krijgt. In Nederland is dat ook wettelijk vastgelegd: flora en fauna hebben een eigen waarde en bestaansrecht, ongeacht nut of schadelijkheid voor de mens.

Solidariteit met veehouders

Trouwborst stelt dat samenleven met wilde dieren soms offers vergt, net als samenleven met andere mensen. Die offers moeten dan wel eerlijk worden verdeeld over de maatschappij, en dat ‘vraagt solidariteit met veehouders die hun bedrijfsvoering opnieuw moeten afstemmen op de aanwezigheid van grote roofdieren’.

Volgens Trouwborst blijkt dat de wolf minder moeite lijkt te hebben zich aan te passen, dan de mensenmaatschappij.

Nederland heeft als land een grote verantwoordelijkheid, omdat het als rijk land in het verleden de grootste schade aan de biodiversiteit heeft aangericht en omdat het beschikt over economische en andere middelen om maatregelen te nemen, zegt Trouwborst.

Lees verder onder foto

Reacties

 1. Trouwborst stelt dat de wolf zich heeft kunnen herstellen dankzij de Europese regels die het dier beschermen. Het Europese beleid is erop gericht dat natuur de ruimte krijgt. In Nederland is dat ook wettelijk vastgelegd: flora en fauna hebben een eigen waarde en bestaansrecht, ongeacht nut of schadelijkheid voor de mens.
  Okay, dus woonwijken en steden slopen om de wolf de ruimte te geven. De mensen die er wonen voeren we wel aan de wolven. Gaat helemaal goed komen zo.

 2. In de naam van de hoogleraar is een tikfout gemaakt. Dat wordt gecorrigeerd. Met excuus aan professor Trouwborst.

 3. de veluwe is te klein en te druk voor de wolf.
  nederland is te klein en te druk voor de wolf.
  we leven niet meer in het jaar 1700 met ruimte voor alles en iedereen.

 4. Nederland kan de wolf op het standaardgegevensformulier van de Veluwe zetten nu de wolf daar permanent blijkt gevestigd. Nederland kan niet zelfstandig de Veluwe aanwijzen als Speciale Beschermingszone voor de wolf. Daar zou tenminste toestemming voor moeten worden verkregen van de Europese Commissie. Echter er bestaat daarvoor geen juridisch omschreven procedure, ook niet binnen het Europese rechtskader.

 5. Volgens Trouwhorst: “Het is aan de wolven zelf om door vestiging en vooral door voortplanten te laten zien wat de meest geschikte gebieden zijn” ……nog even, en wij mensen moeten de wolf op onze knietjes smeken of wij nog wel in Nederland mogen wonen….

  En als Graus het niet over zijn hart kan verkrijgen dat de wolf afgeschoten wordt, jagen we die wolf toch gewoon in zijn eigen tuin.. kan Dion er beter van genieten. Als hij dan levend open gescheurd wordt door die wolf, kan hij wél met een schoon geweten sterven….

  Over probleemmensen gesproken…

Beheer
WP Admin