De eierprijzen zijn goed. Dat kan de belangstelling vanuit de pluimveehouderij temperen om op korte termijn deelt nemen aan stoppersregelingen. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Verduurzaming landbouw geremd door beleidsonduidelijkheid

In de context van verduurzaming in de landbouw, vormt onduidelijk overheidsbeleid een significante hindernis voor boeren die willen investeren in duurzame praktijken.

In het licht van verduurzaming in de landbouw, biedt de huidige financiële situatie in de agrarische sector potentieel voor investeringen. Met name in de intensieve veehouderij. Wageningen Economic Research (WecR) rapporteert goede inkomensvooruitzichten voor 2023. In de sector van zeugen- en pluimveehouders worden bijzonder goede resultaten geboekt. Volgens Robert Hoste, specialist varkenshouderij bij WecR, zijn de verwachtingen ook voor het komende jaar positief, ondanks mogelijke stijgingen in voerprijzen. De productie van varkensvlees in Europa zal waarschijnlijk afnemen door strengere eisen voor dierenwelzijn en de aantrekkelijke graanprijzen.

Positieve vooruitzichten voor pluimveehouders

Voor de pluimveehouderij zijn de verwachtingen eveneens positief, vooral in het kader van de verduurzaming van de landbouw. Door recente uitbraken van vogelgriep is het aanbod van eieren verminderd, wat heeft geleid tot hogere eierprijzen. Pluimveespecialist Peter van Horne verwacht dat deze trend zal aanhouden, gezien er op korte termijn geen oplossing voor de vogelgriep lijkt te zijn.

Investeringen belemmerd door beleidsonzekerheid

De goede inkomens bieden in theorie kansen voor investeringen in de verduurzaming van de landbouw. Echter, onzekerheid over het overheidsbeleid verlamt de situatie. Boeren staan voor een dilemma over waarin te investeren om hun bedrijven te verduurzamen, door onduidelijkheden in het nationale beleid. Dit beleid betreft onder andere dierenwelzijn en het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Roel Jongeneel van WUR merkt op dat het Nederlandse beleid zelfs onzekerder lijkt dan het Europese beleid van de Green Deal en de Farm-to-Forkstrategie.

Invloed van marktontwikkelingen

Naast beleidsonzekerheid spelen marktontwikkelingen en consumentenvoorkeuren een significante rol in de verduurzaming van de landbouw. Zo kiezen Europese consumenten steeds vaker voor minder varkens- en rundvlees, suiker en wijn vanwege gezondheidsoverwegingen. Deze trend heeft een directe impact op de agrarische sector.

Toekomstperspectieven en grondinvesteringen

Economen verwachten dat boeren hun goede financiële jaar zullen gebruiken om leningen af te lossen, wat wijst op een voorzichtige benadering in de context van verduurzaming in de landbouw. Job Woltjer van WUR vermoedt dat de combinatie van stabiele inkomens en beleidsonzekerheid leidt tot een toegenomen vraag naar grond, aangezien dit over het algemeen als een stabiele investering wordt gezien. De grondprijs steeg de afgelopen jaren gestaag, maar de trend kan veranderen door de extensivering in de landbouw. De impact van stoppersregelingen op de grondmarkt blijft een onzekere factor in het streven naar duurzamere landbouwpraktijken.

Beheer
WP Admin