Sieto Mellema (63) houdt met zijn vrouw Misty op Full Circle Jerseys in Dalhart in Texas 4.500 Jersey melkkoeien met 3.000 stuks jongvee op 2.200 hectare. Daarnaast houdt hij 500 zoogkoeien op ranchland. Foto: Youtube RundveeAchtergrond

Nederlandse boer in Texas: ‘Vogelgriep kostte ons 170.000 kilo melk’

Sieto Mellema in Dalhart (Texas) verloor 170.000 kilo melk door vogelgriep (HPAI) onder zijn 4.500 melkkoeien. De verschijnselen zijn nu weg, maar hij verwacht een opleving komende herfst.

“Iedere melkveehouder in de wijde omgeving heeft HPAI onder zijn koeien gehad”, zegt Sieto Miedema, die in 1979 vanuit Groningen naar de noordwestelijke punt van Texas emigreerde. “Begin maart hadden wij onrustige koeien. Ze vraten slecht, hadden een lichte koorts en we zagen meer mastitis.”

“Opvallend was dat de ziekte alleen tweedekalfs- en oudere koeien trof. Er speelden geen vreemde dingen bij het jongvee, de zoogkoeien of de kruislingskalveren op ons bedrijf of bij de feedlots die we onder contract hebben.”

Uiteindelijk werd 10% van de koeien ziek door wat uiteindelijk een besmetting met HPAI, vogelgriep, bleek. Over de hele kudde verloor de veehouder in Texas gemiddeld 1,5 kilo melk per dag, gedurende drie weken, door vogelgriep. “In totaal een verlies van ongeveer 170.000 kilo melk. Dat verlies kwam nog eens bovenop de slechte melkprijs die we in die periode hadden.”

Eerste problemen al in november 2023

Mellema stelt dat de eerste problemen al in november 2023 in mechanisch geventileerde stallen aan het licht kwamen. “Op bedrijven waar de koeien in de buitenlucht staan, sloeg de ziekte maanden later en milder toe.” Ook signaleert hij dat de officiële besmettingscijfers de werkelijkheid onderschatten.

Lees het interview op melkvee100plus.nl

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin