Melk onder Planet Proof. – Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Vaste meerprijs voor PlanetProof-producten

Stichting Milieukeur (SMK) introduceert komende week, in de On the way to PlanetProof-Week, een vaste minimale duurzaamheidstoeslag voor PlanetProof-producten. In eerste instantie gaat het om een toeslag op aardappelen, groenten en fruit (AGF) die supermarkten aan de producenten betalen. Later volgen ook de andere productcategorieën als zuivel en eieren.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf recent toestemming om een minimale duurzaamheidsvergoeding in te voeren voor AGF-producenten met het keurmerk. SMK had gevraagd het initiatief te toetsen aan de concurrentieregels. De ACM denkt dat de vergoeding voor een duurzaamheidsdoel ‘weinig tot geen invloed zal hebben op de consumentenprijs in de supermarkt’. Dit maakt de weg vrij voor SMK om afspraken te maken met supermarkten. Een woordvoerder van SMK laat weten dat een aantal supermarkten bereid is dit te doen. Welke supers dit zijn, maakt SMK komende week bekend. Tegelijk is er sprake van lopende contracten.

Duurzaamheidspremie

Een onafhankelijk bureau, SMK wil ook deze naam nog niet delen, brengt de meerkosten per hectare en de opbrengst per hectare geschikt voor verkoop in een Nederlandse supermarkt, binnen het PlanetProof-programma in beeld. Op basis van deze informatie bepaalt de SMK vervolgens de minimale duurzaamheidspremie die telers van de supermarkten moeten ontvangen. SMK heeft verder geen zicht op de reguliere prijzen en het is aan de supers zelf hoe ze de duurzaamheidspremie verrekenen. Dat is volgens de woordvoerder een zaak tussen de supermarkten en producenten. Hij kan zich echter goed voorstellen dat supermarkten straks zelf de extra duurzaamheidsvergoeding, die zij telers betalen, gaan communiceren.

Wat betreft zuivel betaalt FrieslandCampina leden die PlanetProof-melk leveren momenteel al een vaste toeslag van €5 per 100 kilo melk. Het gaat hier volgens de woordvoerder echter om een eigen invulling van wat de meerprijs van PlanetProof-melk moet zijn. SMK vraag de ACM in een volgende fase om ook goedkeuring te geven voor toepassing van een vergoeding voor de andere productcategorieën zoals melk, eieren bewerkte en verwerkte AGF en sierteelt. Deze vergoeding kan in de buurt van de huidige toeslagen liggen, maar dat hoeft niet.

Hoe snel de vaste minimale toeslagen in de verschillende productcategorieën worden ingevoerd, is volgens de woordvoerder niet te zeggen. Er zal sprake zijn van een tussenfase. Ook is er nog een aantal praktische zaken waar een oplossing voor moet komen. De woordvoerder noemt als voorbeeld de gevolgen voor de tussenhandel. SMK geeft aan te starten met verse AGF vanwege de omvang van deze groep. Het gaat in totaal om zo’n tweeduizend telers.

Reacties

  1. Laat de zuivel toch snel stoppen met die planet proof .
    Ze geven het zelf toe dat 5 ct de meerprijs zou moeten zijn. Ze krijgen het dus niet zal ook niet gebeuren als je maar 1 soort melk verkoopt . Namelijk alle melk die fc verkoopt ,zowel eigen merk als winkelmerk word van de zelfde planet proof melk gemaakt .
    Zo word de grootste winst gemaakt met melk van die boeren die niet in een programma zitten . Zij worden€ gekort en die melk word gebruikt voor datgene waar de grootste winst mee word gemaakt. Hoe raar wil je het hebben.
    Juist de melk waar fc het meeste aan verdiend zou de hoogste uitbetaalprijs moeten hebben..

Beheer
WP Admin