Dierenarts Jonathan Wisman (links), vaccineert tegen blauwtong op schapenbedrijf met het nieuwe blauwtongvaccin. – Foto’s: Andrea van Schaik RundveeNieuws

Veearts: ‘Motivatie om te vaccineren tegen blauwtong is hier hoog’

In de gebieden waar blauwtong afgelopen najaar fors heeft toegeslagen is de motivatie om te vaccineren hoog. Dat zegt veearts Klaas Heijnen, van Dierenartsen Blokzijl en verbonden aan de Wolfederatie. Maandag werd het nieuwe blauwtongvaccin voor het eerst uitgeleverd in Nederland.

Heijnen startte dinsdagochtend 7 mei met het vaccineren van schapen met het nieuwe blauwtongvaccin in de omgeving van Blokzijl, waar het virus vorig jaar fors huishield. Er hebben zich tot nu toe zo’n 100 bedrijven voor vaccinatie opgegeven bij de praktijk, vooral schapenhouders, maar ook rundveehouders. Hij verwacht dat de meeste schapenhouders in het klantenbestand hun dieren zullen laten vaccineren.

“Nog niet iedereen heeft besloten, maar in de regio’s waar blauwtong vorig jaar fors is geweest, is de motivatie heel hoog”, vertelt hij. “Je hebt hier schapenhouders die vorig jaar de helft van hun dieren kwijt zijn geraakt.” Met name die groep wil zo snel mogelijk zijn dieren laten vaccineren.

Selectief vaccineren

Bedrijven die vorig jaar geen of weinig problemen hadden, zijn soms nog wat afwachtender, schetst hij. “Die zitten er soms meer strategisch in, wachten op het eerste nieuwe geval in Nederland. Ik heb ook een paar klanten waar het koppel volgende maand weggaat, die vaccineren selectief, niet de dieren die weggaan, maar wel de ooien die blijven bijvoorbeeld.”

Ook zo’n 30% van de rundveehouders in zijn werkgebied wil de dieren laten vaccineren, schat hij in. “Als er weer een uitbraak komt, komt daar nog wel 20 tot 30% bij, verwacht ik.”

Er is geen verwachting voor een tekort aan vaccin.
Er is geen verwachting voor een tekort aan vaccin.

Geen tekort aan vaccin

Voor Heijnen en zijn collega’s wachten een paar drukke weken. Aan vaccin heeft hij voorlopig geen tekort, denkt hij. “De komende drie weken kunnen we flink aan de slag.” Nederland heeft deze week 1 miljoen doses van het vaccin gehad. Een tweede lading komt eind van de week zegt de fabrikant. Heijnen heeft een vaste waarnemer in zijn praktijk die de komende tijd bijspringt, en een gepensioneerde dierenarts die ook wil meehelpen, zodat ze zo snel mogelijk zo veel mogelijk dieren kunnen vaccineren, naast de bestaande activiteiten.

Beheer
WP Admin