Partner
Foto: Hipra PluimveePartner

In-ovo vaccinatie legt Vlaamse pluimveehouders geen windeieren

Uit cijfers van 2023 blijkt dat Vlaamse pluimveehouders hun vleeskuikens steeds vaker in-ovo laten vaccineren. Naar schatting zijn er dit jaar al vijf tot zes miljoen vleeskuikens op deze manier gevaccineerd. In-ovo is een methode waarbij de vaccinatie direct in het ei, rond dag 18,5 van het broedproces, geïnjecteerd wordt. Deze manier van vaccineren biedt veel voordelen voor de pluimveehouder, zoals meer werkgemak en de zekerheid dat het vaccin goed is toegediend. Daarnaast kan er in de broederij via in-ovo toepassing gecombineerd gevaccineerd worden tegen Gumboro en Coccidiose.

Opvolging bedrijven

HIPRA volgde 10 bedrijven op om zo de technische en economische voordelen van in-ovo vaccinatie aan te kunnen tonen. In deze opvolging werden 124 koppels die via het drinkwater werden gevaccineerd vergeleken met 21 in-ovo gevaccineerde koppels. Verschillende bedrijven die via het drinkwater vaccineerde hadden ondanks vaccinatie last van klinische of subklinische Gumboro problemen. Bij de in-ovo gevaccineerde bedrijven was de bedrijfsdierenarts in staat om op 100% van de onderzochte bedrijven aan te tonen dat Gumboro geen besmettingen meer kon veroorzaken. Ook werden er verbeterde resultaten aangetoond met betrekking tot mortaliteit, voederconversie, dierenwelzijn, antibioticagebruik en de uiteindelijke prestaties bij slacht.

Verlaagde uitval en voederconversie

Alleen al de lagere uitval van de gevaccineerde kippen was opmerkelijk in de bedrijven waar men in-ovo vaccineerde. Gemiddeld gezien was de uitval 22,1% lager, wat resulteerde in extra kippen die naar het slachthuis konden worden gevoerd. Ook de voederconversie kon na de in-ovo vaccinatie gemiddeld met 2 punten verbeterd worden. Dit samen zorgde ervoor dat het productiegetal gemiddeld bijna 3% hoger lag.

Beter welzijn voor boer en kip

Naast de technische voordelen biedt in-ovo vaccineren meer werkplezier voor pluimveehouders. Geen stress meer over het bepalen van het juiste vaccinatiemoment maar meer vrijheid om andere additieven toe te kunnen dienen via het drinkwater. In-ovo vaccinatie zorgt ervoor dat ieder dier op het juiste moment bescherming opbouwt en geen last heeft van vervelende entreacties.

Minder antibioticagebruik

Doordat in-ovo gevaccineerde dieren beter beschermd zijn voor verschillende ziektes en eventuele secundaire infecties, werd er ook een daling geconstateerd in het antibioticagebruik op bedrijven die in-ovo vaccineerde. Het gemiddelde antibioticagebruik per kuiken kon met 18,9% verlaagd worden.

Extra winst per kip

Het spreekt voor zich dat aan in-ovo vaccinatie een hogere kostprijs hangt. Dit heeft met name te maken met de hoge kostprijs van de in-ovo-machine. Desondanks kon toch worden aangetoond dat de bedrijven die in-ovo vaccineerden gemiddeld 0,7 cent minder kosten hadden voor de productie van 1 kg vlees, in vergelijking met de bedrijven die via het drinkwater vaccineerden. In deze calculatie werden alle technische parameters, alsook de meerprijs voor de in-ovo vaccinatie meegenomen. Deze 0,7 cent kan dus direct gezien worden als extra winst per kg voor de pluimveehouder.

Wilt u meer weten over in-ovo vaccinatie of heeft vragen over het preventieve bescherming op uw bedrijf neem dan gerust contact op met de HIPRA pluimveedierenartsen: Pieter Kuhne +31 6 8289 6434 of Patrick de Jong +31 6 2610 5061.

Beheer
WP Admin