Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

USDA verwacht hogere tarweprijzen voor 2022-’23

Kleinere voorraden, minder export en hogere prijzen. Dat zijn de verwachtingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA wat betreft het seizoen 2022-’23 voor tarwe in de Verenigde Staten.

USDA mikt komend seizoen op een gemiddelde telersprijs voor tarwe van $ 10,75 per bushel, dit is omgerekend € 380 per ton. Deze prijs ligt ruim € 100 hoger dan het bijgestelde gemiddelde van afgelopen jaar. Met name in het eerste deel van het seizoen rekent het ministerie op blijvend hoge prijzen op zowel de fysieke markt als de termijnmarkten. In deze periode wordt het grootste deel van de Amerikaanse tarwe op de markt gebracht.

Wereldwijd voorziet USDA ook lagere voorraden. Daarbij rekent men op minder consumptie, meer handel en uiteindelijk lagere voorraden. In een eerste prognose gaat USDA uit van een wereldwijde productie van 774,8 miljoen ton. Dit is 4,5 miljoen ton minder dan de oogst in 2021-‘22. Met name in Oekraïne, Australië en Marokko worden kleinere oogsten verwacht. In Canada, Rusland en de Verenigde Staten wordt gerekend op hogere opbrengsten. Die hogere opbrengsten zullen onvoldoende zijn om de lagere opbrengsten in de eerst genoemde groep landen te compenseren.

Voorspelling Oekraïne

Afgelopen jaar werd Canada getroffen door ernstige droogte. USDA denkt dat de productie daar zal herstellen tot 33 miljoen ton. In Oekraïne wordt een productie voorspeld van 21,5 miljoen ton en dat is 11,5 miljoen ton minder als gevolg van de oorlog. Die oorlog heeft de onzekerheid over de vraag en aanbod van landbouwproducten in de regio en wereldwijd aanzienlijk vergroot, benadrukt USDA.

De wereldwijde consumptie wordt in deze eerste prognose van 2022-’23 geraamd op 787,5 miljoen ton. Dat is iets minder dan het tarwegebruik in het huidige seizoen. De menselijke consumptie zal wat toenemen, maar er wordt naar verwachting minder tarwe ingezet als veevoer. Dat laatste wordt met name voorzien in China, de Europese Unie en Australië. In India wordt rekening gehouden met een kleinere humane consumptie van tarwe.

Wereldhandel neemt toe

De wereldhandel neemt naar verwachting met 5 miljoen ton toe tot 204,9 miljoen ton. Rusland wordt weer de nummer 1 op de lijst van grootste tarwehandelaren met een totale export van 39 miljoen ton. Daarachter volgen de andere traditionele tarwe-exporteurs als EU, Australië, Canada en de VS. De export van Oekraïne blijft door een geringere productie en logistieke problemen beperkt tot 10 miljoen ton, voorziet USDA.

Al met al zullen de eindvoorraden volgens de eerste prognose het Amerikaanse ministerie van landbouw voor het seizoen 2022-’23 dalen met 5% naar 267 miljoen ton. Dit komt neer op het laagste niveau in zes jaar. Vooral in India zullen de voorraden afnemen, omdat dit land volgens USDA actiever zal zijn op de exportmarkt dan in de afgelopen jaren.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Beheer
WP Admin