Melkveehouder Erik Back werd vorig jaar uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2023. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenAchtergrond

Agrarisch Ondernemer 2024: tien topondernemers kandidaat

De verkiezing van Agrarisch Ondernemer 2024 is een uniek podium voor agrarische ondernemers. Het jaarlijkse evenement viert de innovatie en ondernemersgeest in de agrarische sector.

De komende 10 dagen maak je elke dag in een video-interview kennis met een van de kandidaten voor deze prestigieuze titel. Stuk voor stuk zijn het enthousiaste ondernemers met lef. Ze staan midden in de samenleving, tonen leiderschap met een blik op de toekomst en zetten in op verbreding en verduurzaming: vijf melkveehouders en vijf uit andere sectoren.

De volgende tien agrarische topondernemers zijn geselecteerd om mee te dingen naar de titel Agrarisch Ondernemer 2024. De partners van Agrarisch Ondernemer van het jaar kiezen uit deze 10 kandidaten 5 genomineerden.

Lees verder onder de afbeelding

agrarisch ondernemer van het jaar
De 10 kandidaten van Agrarisch Ondernemer van het jaar.

Duurzaam pionieren met bio-melkvee

Biologisch melkveehouder Joost Samsom is een pionier in hart en nieren. Persoonlijk succes zoals het winnen van een award van de Dierenbescherming maakt hem trots, maar hij hoopt vooral dat andere boeren zijn voorbeeld volgen. Terugdringen van het gebruik van plastic is een van zijn stokpaardjes. Hij begon ook met vleesverkoop vanaf de boerderij.


Met eieren midden in de samenleving

De hoofdlocatie van het legkippenbedrijf van Roy en Maud Tomesen, vierde generatie ‘in de eieren’, bevindt zich in de bebouwde kom van Doetinchem. Dat zien ze juist als voordeel. “In een straal van tien kilometer rond ons bedrijf wonen honderdduizend potentiële klanten voor onze winkel”. Roy noemt het ei ‘een fantastisch product’.


Kennis ontwikkelen en delen is rode draad

Bollentelers Stef en Niels Ruiter uit Andijk (N.-H.) werken samen met onderzoeksinstellingen om kennis op hun bedrijf te ontwikkelen. Nieuw is de aanschaf van de veldrobot Robot One, die de ondernemers de komende jaren gaan inzetten. Maar ook op het gebied van bodembeheer en ziektebestrijding kijken de telers naar nieuwe mogelijkheden.


Nieuw ondernemen: hoe het ook anders kan

Het nieuwe ondernemen is volgens biologisch melkveehouder Peter Oosterhof uit Foxwolde (Dr.) je bedrijf zo goed mogelijk inpassen in je omgeving. Kansen en (on)mogelijkheden die dat biedt, zo goed mogelijk benutten en oude kennis opnieuw inzetten. “De voorwaarde voor duurzaamheid is een goed inkomen; anders gaat of blijft niemand zo werken.”


Toekomstbestendig door veelzijdigheid

Jasper en Afke Baukje Spierings hebben met Boer Spierings in Oss (N.-Br.) een veelzijdig bedrijf neergezet. De melkveehouderij, kinderdagverblijf, kaasmakerij, boerderijwinkel en natuurbeheer vullen elkaar aan en maken de onderneming toekomstbestendig. “We hebben een maatschappelijke functie en willen goed bereikbaar zijn.”


Duurzamer kan volgens Peerden niet

Kwalitatief goed kalfsvlees produceren uit een keten van afval- en restproducten. En daarnaast duurzaamheid stimuleren door het produceren van groene stroom en groen gas. Dat is kort gezegd de kern van de bedrijvigheid voor VOF Peerden uit het Brabantse Ulicoten. “Laten we alsjeblieft zuinig zijn op dat wat we als sector zorgvuldig hebben opgebouwd.”


Als je veel brengt, krijg je het beste terug

Zijn gangbare melkveebedrijf in Menaldum (Fr.) vormde Jan Woudstra in tien jaar tijd om tot een regeneratief bedrijf dat nu bijna biologisch is. Stap-voor-stap te werk gaan is zijn motto. Daarbij kijkt hij veel verder dan zijn eigen erf en is zijn missie om collega-boeren mee te krijgen.


Perspectief zien ondanks onzekerheid

Tijmen van Zessen is melkveehouder in Lexmond (Utr.). Ondanks de onzekerheid waarmee veel melkveehouders kampen, ziet hij perspectief in de energietransitie (hij heeft 840 zonnepanelen en een accu), in samenwerking met andere melkveehouders, in extensivering en in verbetering van zijn veestapel. In coronatijd begon hij bovendien met huisverkoop.


Groot in zonnepanelen én akkerranden

Op de schuurdaken bij akkerbouwer Peter van den Hoek in Heinenoord (Z.-H.) schitteren 2.500 zonnepanelen. Deze maken zijn bedrijf niet alleen energieneutraal, met een imposante 500 kWh-accu slaat hij overtollige energie op. Het is één voorbeeld van de vele innovaties op het akkerbouwbedrijf, waar biodiversiteit centraal staat.


Terug naar basis met bijzondere kazen

Doetie Trinks uit Aldwâld (Fr.) was laborant, maar maakt en verkoopt nu geitenkaasjes met een bijzondere smaak, die ze via natuurlijke fermentatie produceert. Duurzaam werken en het verhaal hierover vertellen aan de consument zijn belangrijk in haar bedrijfsvoering. “Ik wil rondleidingen gaan organiseren om nog meer impact te maken.”


Boerderij, Food&Agribusiness, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan in de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar op zoek naar de beste agrarisch ondernemer: de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector.

Beheer
WP Admin