Premium
"Beoordeel het rendement in de landbouw door te kijken naar wat boeren historisch hebben geïnvesteerd en de opbrengsten die ze daaruit halen; dan zie je dat hun rendement eigenlijk veel hoger is", aldus columnist Roel Jongeneel. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenColumn

‘Rendement in landbouw: kijk verder dan je neus lang is’

Reacties

  1. @Han Riel, EEen supermarkt eigenaar kan inderdaad miljonair worden. Maar niet vergeten alle slagers, bakkers enz die het loodje gelegd hebben. Hadden deze laatste de winkel in eigendom dan kunnen ze verhuren of verkopen en daar het rendement uithalen. Maar er is een groter verschil tussen de handel en de boer. De handel koopt en verkoopt zelf en bepaalt dus min of meer zelf de prijzen. De boeren produceren voor eigen risico maar de verkoop hebben ze helemaal uit handen gegeven. Melk gaat naar de fabriek, varkens naar de slachterij en dan maar afwachten wat de afnemer er voor geeft. Probeer jij eens pak vlees mee te nemen bij de supermarkt en dan bij de kassa zeggen dat je volgende week wel terug komt om te betalen nadat je het hebt opgegeten en dan de prijs bepaald. Of de aannemer en huis laten bouwen en als het klaar is hem vertellen hoeveel het je waard is. Het wordt tijd dat de boeren de verkoop en de verwerking gaan scheiden. Dan kunnen ze zelf de verkoop weer regelen.

  2. Het landbouwrendement is voor de twee groepen boeren verschillend. Groep ´stoppers’ hebben een geweldig rendement ( rechten, grond) maar groep ´blijvers’ niet. Die moeten hun bedrijf zowat weggeven aan de nieuwe generatie.

    1. Tja farmerbn, bij de doorgevers is het vooral genieten hoe ‘kleine overalletjes ‘ het weer vastberaden doorzetten…

  3. Il kan mee gaan in bovenstaande benadering. Helaas geldt voor een nieuwe boer dat hij geen grond koopt tegen prijzen uit het verleden, maar de huidige waarde is voor hem instap kapitaal. Ik weet wel dat in veel gevallen de opvolger via allerlei constructies een lagere waarde voor het bedrijf neer telt dan de marktwaarde. Maar hiermee worden eventuele andere kinderen / erfgenamen ernstig benadeelt. Voor mij betekent dit dat boeren families hoe dan ook de Nederlandse consument en overheid subsidiëren Wie dit wil en kan verantwoorden t.o.v. broers en zussen gaat zijn gang,. Fair play is dit systeem niet, wetende dat een goede Supermarkt ondernemer binnen 1 generatie miljonair kan geworden door Handel in voedsel. Dit overkomt de boer misschien ook maar dan door grondprijsstijging (inflatie). Ik zie eigen voedsel productie net als een goede defensie / bewapening als een noodzakelijk kwaad als je als natie tenminste niet afhankelijk wilt worden van de goedheid van andere landen.

Beheer
WP Admin