Nederlandse boeren verzamelen zich dinsdagochtend bij een boerderij voor vertrek naar Brussel. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

VIDEO | Regen deert protest Agractie in Brussel niet

Terwijl de regen met bakken uit de hemel neerdaalt, komen de eerste boeren met bussen aan in Brussel voor de grote Nederlandse demonstratie om de mestderogatie te behouden. Voor de oude Brusselse stadsdierentuin aan de achterkant van het gebouw, waar normaal gesproken de landbouw- en milieuministers vergaderen, verzamelen de boeren uit heel Nederland zich.

Ongeveer vijfhonderd boeren zijn aanwezig op het plein waar ooit een paardenmarkt was en waar nu op warme dagen de fonteinen spuiten. ‘Onze boeren, ons Nederland’, staat te lezen op een groen spandoek naar het podium. En: ‘Met dit beleid raak je de boeren kwijt’. De eis van de demonstranten is helder: de mestregels moeten soepel gehanteerd worden.

De afbouw van de derogatie heeft grote gevolgen voor de Nederlandse landbouw, zo staat te lezen in het manifest dat onder leiding van Agractie is opgesteld en onderschreven is door onder andere LTO, NMV en de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. ‘Mede door het natte voorjaar, de extra eisen en de enorm gestegen afzetkosten en het invoeren van bufferstroken, leidt dit tot een onhoudbare situatie. Het leidt tot een afbraak van de melkveehouderij.’

Kritiek op Europese Commissie

Melkveehouder Bart Belser staat volledig achter het manifest, zegt hij vlak bij het podium waar we hem spreken. Hij heeft kritiek op de manier waarop de Europese Commissie naar de problemen kijkt. “We werken nog steeds met cijfers van tien jaar geleden. Het dringt niet door dat er de afgelopen jaren heel veel is veranderd. En omdat er geen actuele cijfers zijn, worden wij gestraft. Daarom willen we een gesprek met eurocommissaris Virginijus Sinkevičius.”

De milieucommissaris die over de Nederlandse derogatie gaat, is niet in Brussel. Een gesprek met hem is dus niet aan de orde. Bert-Jan Ruissen (SGP) en Rob Roos (voormalig JA21) klimmen als Europarlementariërs wel het geïmproviseerde podium op. Formeel gaat het Europees Parlement niet over de derogatie, maar volgens Ruissen kunnen ze wel druk op de ketel zetten.

‘Nederland moet premier Rutte sturen’

Hij gaat in ieder geval vragen stellen aan de Europese Commissie. “Ik denk dat het kan en moet lukken om die derogatie te krijgen. Het Nederlandse kabinet pakt het verkeerd aan. Ze sturen landbouwminister Adema, maar die krijgt niks voor elkaar. Dit is een zaak van nationaal belang, dus moet Nederland premier Rutte sturen en die moet met voorzitter Von der Leyen onderhandelen. Het is echt politiek van het hoogste niveau.”

De politicus wordt ondersteund door veehouder Jeroen van Maanen: “Adema zal een prima vent zijn. Hij zegt dat hij ontzettend z’n best heeft gedaan en het deksel op z’n neus heeft gekregen. Maar één van de redenen dat wij hier staan is omdat we twijfelen. Wij denken dat het wel mogelijk is, we moeten het alleen nog iets duidelijker maken en laten horen. Daarom zijn we vandaag in Brussel.”

Om er zeker van te zijn dat de Europese Commissie het manifest leest, zal Ruissen het bij zijn vragen als bijlage voegen.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin