Piet Adema op bezoek bij een biologische varkenshouderij in Overijssel. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Piet Adema overweegt afromen dierrechten om druk van mestmarkt te halen

Minister Piet Adema wil binnenkort een aantal voorstellen doen om de druk op de mestmarkt te verlichten, zoals het afromen van dierrechten bij verkoop aan derden. Bij een stoppend bedrijf zouden de dierrechten doorgehaald moeten worden, vindt de minister.

Het verlies van derogatie op termijn en het huidige afbouwpad heeft een grote impact op de mestmarkt, dat ziet de Tweede Kamer en landbouwminister Piet Adema met hen. Het (toekomstige) mestbeleid is een van de onderwerpen die de landbouwminister volgende week aansnijdt in de Landbouw- en Visserijraad. Daar wil hij onder andere voorstellen dat er haast wordt gemaakt met de goedkeuring van kunstmestvervangers.

Regelgeving te krap

In eigen land hoort de bewindsman bedragen van € 25 tot € 30 of meer per kuub om mest te laten afvoeren. Dat raakt ook grondgebonden bedrijven, zien bijvoorbeeld CDA en GL/PvdA. Dat brengt bedrijven in problemen. Minister Adema zegt dat er boeren zijn die overwegen om te stoppen of te emigreren, omdat de regelgeving te krap wordt. Dat wil de minister voorkomen, dus moet er snel iets gebeuren om verlichting te brengen op de mestmarkt.

De minister benadrukt dat het er vooralsnog niet op lijkt dat derogatie terug gaat komen. “Vanaf 2026 zijn we de derogatie kwijt, dat is ook geen verrassing, dat weten we al sinds september 2022, toen deze beschikking kwam. Ik ben in gesprek met de agrarische sector hoe dit verder moet, ook met de banken. De extra kosten die boeren moeten maken, kunnen we niet gaan compenseren, want wanneer stop je daarmee?”

Wel vindt de minister ook dat er iets moet gebeuren: “Als we niet uitkijken, gaan er straks bedrijven kapot die we graag zien. Zoals biologische boeren of boeren met twee koeien per hectare, dat moeten we voorkomen.”

Ook rol voor akkerbouwers

Volgens Adema kunnen akkerbouwers daarin een rol spelen: de distributie van mest van gebieden met veel intensieve veehouderij naar akkerbouwgebieden zou iets aan verlichting moeten bieden. Ook de goedkeuring van kunstmestvervangers (ook wel renure genoemd) uit dierlijke mest kan de druk van de mestmarkt halen.

“Maar dat is niet snel genoeg”, vindt CDA’er Eline Vedder. Dat ziet Adema ook: “De Europese Commissie is bezig met een pakket aan maatregelen op het gebied van nutriënten, daar willen we nu renure uit naar voren halen. Want daar willen we al mee aan de slag. Dat voorstel ga ik nu doen.”

En dus ook het afromen van dierrechten bij verkoop is een optie, wat betreft Adema. “Ik wil het in een pakketje doen, dus als er meer voorstellen zijn voor dit soort laaghangend fruit, hoor ik ze graag.” De minister heeft het dan over de verkoop buiten de familie of bedrijven die stoppen en de grond bijvoorbeeld ter beschikking stellen aan woningbouw. Meer details over om welk type dierrechten het dan gaat en hoe groot die afroming dan zou moeten zijn, zijn nog niet bekend.

Reacties

 1. Als afroming van dierrechten ook bij verlease gaat doorgevoerd worden is het afgelopen met verlease van varkens en pluimveerechten. Dan hebben we in die sectoren een mega-probleem.
  Hopelijk gaan de belangbehartigers er dwars voor liggen.

 2. Ik begrijp de druk die de minister voelt om de chaos op de mestmarkt te verminderen.
  Zonder stevige en snelle ingreep gaat er inderdaad vervelende schade optreden bij bedrijven die in principe een toekomstperspectief hebben.
  De wijze waarop minister Adema het wil proberen is zeer onverstandig.

  Bij een stoppend bedrijf de dierrechten doorhalen?
  Dat is alleen mogelijk bij bedrijven die gebruik maken van het aanbod via een lbv of lbv+ regeling.
  Wanneer bedrijven geen gebruik maken van de lbv of lbv+ en wel stoppen (overige stoppers) kan er geen sprake zijn van doorhalen van productierechten zonder aanpassingen van de meststoffenwet.
  Aanpassen vd MsW kan snel. Maar……
  In de melkveehouderij is een aanpassing van de MsW, waarbij er wel de mogelijkheid komt om fosfaatrechten te laten vervallen bij de categorie overige stoppers, een overtreding van de staatssteungoedkeuring die de EC gegeven heeft bij invoering van de fosfaatrechten.
  Een belangrijke pijler van de het goedkeuringsbesluit, afgegeven door de EC, is het openstellen van de fosfaatbank ter ondersteuning van jonge grondgebonden melkveehouders.
  De fosfaatbank wordt gevuld door de handel in fosfaatrechten. Een vermindering van het vullen van de fosfaatbank zal niet geaccepteerd worden door de EC.
  Het is aan Adema om zijn standpunt te heroverwegen en een juiste beslissing te nemen.

Beheer
WP Admin