Een ontwerp van een boerenbedrijf waarop kweekvleesproductie plaatsvindt. - Beeld: Respectfarms AlgemeenNieuws

Onderzoek naar haalbaarheid kweekvlees op boerenbedrijven

De Nederlandse organisatie Respectfarms gaat onderzoeken of productie van kweekvlees op boerenbedrijven haalbaar is. Respectfarms investeert met partners € 900.000 in het onderzoek.

Het onderzoek gaat achttien maanden duren. In die tijd willen de onderzoekers ‘bewijzen’ dat kweekvlees op boerenbedrijven mogelijk is. Dit doen ze door een kweekvleesboerderij en een digitaal prototype te ontwerpen. Bij het onderzoek wordt naar drie gebieden gekeken: diervriendelijke celselectie, circulaire celvoeding en functionele bioreactoren die geschikt zijn voor op een boerenbedrijf.

Consortium

Eén van de bedrijven in het consortium is kweekvleesbedrijf Mosa Meat. Daarnaast zijn ook Priva, een technologiebedrijf in de landbouw, en veehouder Leon Moonen aangesloten. Rügenwalder Mühle, een Duitse producent van vleesalternatieven, de Zwitserse boerenorganisatie Fenaco Genossenschaft, Rabobank en de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA zijn ook betrokken bij het onderzoek.

Respectfarms presenteerde eind vorig jaar een film met hun visie hoe het boerenbedrijf er in de toekomst uit zou kunnen zien. De film was tevens een presentatie van onderzoeksresultaten van prof. Cor van der Weele van Wageningen Universiteit, Ira van Eelen (mede-oprichter van de organisatie) en de Europese Commissie.

Lees ook: Kweekvlees straks naast de Limousin-koeien

Beheer
WP Admin