Veearts vaccineert koeien tegen blauwtong. Onder rundvee is sprake van een forse spreiding qua vaccinatiegraad. – Foto: Hans Banus AlgemeenNieuws

NVWA meldt tweede geval van blauwtong

Een tweede geval van blauwtong is via PCR-test bevestigd, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in haar overzicht van blauwtongbesmettingen.

Het virus is vastgesteld bij een ongevaccineerd schaap in het Gelderse Etten. Anderhalve week geleden was er ook een besmetting, toen eveneens bij een ongevaccineerd schaap in het Gelderse Ommeren.

Hoewel beide in dezelfde provincie liggen deze plaatsen hemelsbreed zo’n 60 kilometer uit elkaar. Het zijn de eerste twee nieuwe besmettingen met blauwtong in 2024. Afgelopen najaar richtte blauwtong van het serotype 3 grote schade aan in zowel de schapen- als rundveehouderij. Op ruim 6.000 bedrijven raakten toen dieren besmet.

Nieuwe piek blauwtong-besmetting

Deskundigen waarschuwden toen al dat het virus waarschijnlijk zou overwinteren en deze zomer opnieuw zal oplaaien. Bij onvoldoende beschermde dieren (hetzij door antistoffen uit de vorige uitbraak, hetzij door vaccinatie) verwachtten zij een nieuwe piek van besmettingen rond augustus/september. Sinds begin mei is een vaccin beschikbaar, en inmiddels zijn drie vaccins goedgekeurd voor gebruik.

De meeste schapen zijn inmiddels gevaccineerd. Onder rundvee is forse spreiding qua vaccinatiegraad, bleek vorige week uit een rondgang van Boerderij langs diverse dierenartspraktijken in het land. Variërend van enkele tientallen procenten van de bedrijven met koeien bij een praktijk die heeft laten vaccineren of dat nog wil, tot in het laagste geval maar enkele procenten.

Beheer
WP Admin