In vroeg gewonnen eerste snede, met laag droge stof, weinig suikers, veel eiwit en veel boterzuur, kunnen eiwitten afgebroken zijn tot biogene amiden, waaronder de giftige stof histamine. Deze voorjaarskuilen moeten met beleid worden gevoerd. – Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Mogelijk gifstoffen aanwezig in eiwitrijke eerste snede graskuil

Groeikracht, de onafhankelijke organisatie voor ruwvoerteelt, waarschuwt veehouders voor de mogelijke aanwezigheid van biogene aminen zoals histamine en cadaverine in voorjaarskuilen. Ruwvoerexpert Gerard Abbink zegt dat dit met name in zeer eiwitrijke, wat nattere voorjaarskuilen kan voorkomen.

Veel boeren wonnen al voor half april hun eerste snede. Dat gras had weinig zon gehad en bevat daardoor weinig suiker en veel eiwit met gehaltes tot 300 gram ruw eiwit (RE).

Bij gebrek aan suikers, en vaak een lager drogestofgehalte (onder 35%), is de conservering moeizaam en traag verlopen. Dan kunnen eiwitten afbreken tot zogenoemde biogene aminen. Een daarvan is histamine. Van deze gifstof gaan de koeien niet dood, maar het kan wel effect hebben op de klauwgezondheid en op melkproductie. Ook vermindert de ruwvoeropname sterk bij het voeren van dergelijke kuilen.

Maatregelen die effecten van aminen kunnen beperken

Abbink zegt dat vooral de combinatie van hoog eiwit (>200 gram per kilo droge stof), een relatief hoge pH (>5) en veel boterzuur kan duiden op de vorming van deze aminen. Bij een hoge pH maar laag boterzuur hoef je je niet direct zorgen te maken, zo meldt hij.

Er zijn wel maatregelen die de effecten van de aminen kunnen beperken. “Laat de kuil zeker 3 maanden dicht. We weten dat bij langere inkuilduur deze stoffen deels verder afgebroken worden. Maar als er veel in zit, wordt het wel minder, maar blijft het veel. Verder is het raadzaam om deze kuil te combineren met een andere graskuil.” Dat is ook voedertechnisch vanwege het hoge eiwitgehalte al nodig. Als laatste hoort Abbink in het veld dat voeren van bijvoorbeeld actieve koolstof een gunstige bijwerking zou hebben, maar hij kent daar geen bewijs voor uit onderzoek. Bestudeer samen met je voeradviseur de kuilanalyse goed voor je zo’n kuil gaat voeren.

Haal het optimale uit gras. Hier lees je relevante artikelen over graswinning, goed ruwvoer en blijf je op de hoogte van de beste machines. Daarnaast vind je hier nieuws over de laatste technieken, innovaties en producten, zoals graszaad, klavers en kruiden in grasland.

Klikbare Afbeelding Grasdag Banner

Reacties

  1. Wijsheid achteraf…Ben meer van het proactieve. Loop zelf eens door de percelen en beoordeel wanneer de bodem geschikt is. Leek dit jaar wel of er op de gok maar wat gedaan is. Alle adviezen en tips van ‘deskundigen’ die het achteraf allemaal zo goed weten. Houdt de regie in eigen hand en gebruik je boerenverstand en ervaring.

Beheer
WP Admin