Gras is en blijft een belangrijk onderwerp voor de rundveehouderij. - Foto: Ronald Hissink

Alles over gras: voederwaarde, graskwaliteit, uitkuilen, bewaring, beweiding en bemesting

Gras is een belangrijk onderdeel voor een veehouder en zijn veehouderij. Elke boer wil het beste als het gaat om voederwaarde, graskwaliteit, uitkuilen en bewaring, om zijn koeien goed ruwvoer te geven.

Voederwaarde: hoeveel eiwit in vers gras?

Hoe haal jij de optimale voeding uit gras en hoeveel eiwit zit er in vers gras? Het meten en anticiperen op het gehalte ruw eiwit in ruwvoer is een stap die rundveehouders maken. Dit heeft een positief effect op de opname van voedingsstoffen, wat zorgt voor optimaal gebruik van het dagelijkse rantsoen. De innovaties die hierbij een rol spelen op een rij.

Graskwaliteit: hoeveel droge stof in gras?

Hoe garandeer je optimale graskwaliteit en hoeveel droge stof bevat gras? Van doeltreffende bemestingsstrategieën tot strategisch begrazingsbeheer, ontdek de essentiële stappen voor hoogwaardig grasland. Dit inzicht biedt concrete richtlijnen voor veehouders die streven naar een voedzaam en evenwichtig dieet voor hun vee, wat op zijn beurt de algehele productiviteit en gezondheid bevordert. Zo verbeter je graskwaliteit.

Uitkuilen: van oogst tot opslag

Bij het uitkuilen van voer draait alles om kwaliteit. Het is cruciaal om de kunst van het uitkuilen te beheersen. Vanaf de oogst tot de opslag is aandacht voor goed uitkuilmanagement vereist. Zorg voor een goede verdichting tijdens het inkuilen, beheers de snijlengte en bewaak de fermentatie nauwlettend. Kies de juiste folie en zorg voor een luchtdichte afsluiting. Zo kuil je in en uit met minimale arbeidsinzet.

Bewaring: zo bewaar je gras

De kunst van het bewaren van gras is de sleutel tot succes. Ontdek waarom deze handeling een essentiële rol speelt in het welzijn van het vee en de algehele boerderijproductiviteit. Van inkuilen tot fermentatie, verken de wereld van grasbehoud en leer waarom het de ruggengraat vormt van een gezonde en florerende veehouderij.

Beweiden: 13 tips voor opfrisbeurt gras

Beweiden is een vak dat veel variatie kent. Het hangt af van de grondsoort, de onderneming en het beweidingssysteem. Er wordt veel onderzoek gedaan naar oplossingen voor optimalisatie in beweiding. Hierbij letten rundveehouders en onderzoekers op koegedrag, de bijvoeding, grasvoorraad, grasgroei en bodem. Deze factoren beïnvloeden namelijk allemaal de opname en benutting van voeding door het vee. Tips voor een opfrisbeurt van gras.

Bemesten: wat is de beste meststof voor gras?

Tijdens het bemestingsseizoen van het grasland gebruik je een combinatie van kunstmest en organische meststoffen. Dit zorgt ervoor dat onttrekking door grasgroei wordt aangevuld.

Grasdag: dit zijn de primeurs

De Grasdag is een evenement van Boerderij en Trekker waarbij alles over gras aan de orde komt zoals machinedemonstraties, voorlichtingssessies, productpresentaties, workshops, stierenpresentaties en veel trekkers. Dit zijn de primeurs bij de laatste Grasdag.

Mechanisatie: welke machines bij grasbewerking?

Om het gras te bewerken zijn verschillende machines nodig. Als eerst zaait de boer het gras in met een zaaimachine. Daarna gaat de boer aan de slag met eggen, weidesleep, verticuteren en losharken. Gevolgd door gras maaien, schudden, harken en oprapen. Tenslotte staat inkuilen op het programma.

Video over vers gras

Video over eerste snede

Video over automatisch maaien

Video over onkruidbestrijding

Video over kruidenrijk grasland

Video met inkuiltips

Video over instellen schudder

Artikelen over gras

Beheer
WP Admin