Het veenweidegebied bij de Nieuwkoopse Plassen, een Natura 2000-gebied op de grens van Zuid-Holland en Utrecht. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Minister voor Stikstof waarschuwt voor intrekken vergunningen

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, waarschuwt dat vergunningen mogelijk worden ingetrokken als de Tweede Kamer het stikstofbeleid pauzeert of geld ervoor tegenhoudt.

Minister Christianne van der Wal kondigde vorige week aan bijna € 3 miljard te willen toevoegen aan de pot voor het landbouwbeleid voor stoppers en de provincies om aan de slag te kunnen met stikstof. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB spraken daarover hun twijfels uit in de Tweede Kamer op de eerste dag van het debat over de landbouwbegroting.

Provincies willen aan de slag

De minister ziet graag dat de Kamer haar voorstel wel aanneemt. “We zien nu dat er energie zit bij de provincies, dat ze aan de slag willen. Dus daar willen we het geld voor vrijmaken. Anders verliezen we die energie.”

Ook wil ze recht doen aan haar eerdere voornemen om alle boeren die willen stoppen de mogelijkheid te bieden. “De regeling is overtekend”, weet ze. Als het geld er niet zou komen, dan zou dat slecht zijn voor de betrouwbaarheid van de overheid, vindt de minister. “Het is geen lichtzinnige beslissing van ondernemers, die wil ik honoreren.”

Tegelijk lopen er rechtszaken over het overheidsbeleid op het gebied van stikstof. Zo heeft Greenpeace de overheid voor de rechter gedaagd. “Het verweer in die rechtszaak gaat over voortgang, voortgang en voortgang. En dat geldt ook voor de handhavingsverzoeken waar provincies zich tegen verweren. Als we dan niet kunnen laten zien dat we voortgang boeken, grijpt de rechter in. En dan worden bijvoorbeeld vergunningen ingetrokken,” aldus de stikstofminister.

Verplaatsings- en innovatieregeling

Van der Wal werkt momenteel ook nog aan een verplaatsingsregeling en een innovatieregeling. Subsidies voor extensivering moeten binnenkort beschikbaar komen. D66’er Tjeerd de Groot vindt het “een beetje zonde van het belastinggeld” om boeren financieel te helpen met verplaatsen.

“Dit is inderdaad niet de meest kostenefficiënte regeling, maar wel een belangrijke”, vindt de minister. Ze wil daarbij ook in gesprek met de provincies over hoe verplaatsende boeren passen in de gebiedsgerichte plannen. “Maar er is wel degelijk sprake van reductie, omdat je bedrijven verplaatst naar een andere agrarische locatie. Het heeft inderdaad minder impact dan een stoppersregeling, maar het is geen stoppersaanpak, het is een aanpak voor piekbelasters.”

Het extra geld voor de provincies en de piekbelasters moest nu dus last minute worden toegevoegd aan het budget voor het landbouwbeleid. Dit leidt tot frustratie bij SP-Kamerlid Beckerman. “Als we het sneller willen, daar hadden we het transitiefonds voor. Maar dat is niet zo, dus moeten we het zo regelen,” legt de minister uit. Het transitiefonds, ook wel Stikstoffonds genoemd, van € 24,3 miljard ligt nog bij de Eerste Kamer, die moet ook nog met het fonds instemmen voor het in werking treedt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Houd dat mens nooit op?. Dreigen met intrekken vergunningen?? Nu SSC zich in de GP procedure heeft gevoegd, zal er nu eens wel verweer worden gevoerd, dat wat ZIJ en haar ambtenaren bewust laten liggen, zo verlies je altijd en komt DAT weer mooi uit. De hele waarheid is weg onder de absurde KDW wet, intrekken die wet, direct de drempelwaarde van 1 accepteren en de PAS melders legaliseren, maar ook, opstappen als de meest waardeloze minster ever, en nooit meer terugkomen.

  2. Als boeren dreigen zegt de politiek dat ze daar juist niet van houden. Als politici dreigen moeten we wél naar hun pijpen dansen.

    1. De boeren hebben geen wettelijke macht en de politiek heeft zich eerst ingedekt met wettelijk macht en kunnen dan geen dreigen.

Beheer
WP Admin