De Tweede Kamer heeft meerdere moties aangenomen die moeten bijdragen aan het verlagen van de druk op de mestmarkt. Een meerderheid stemde voor de motie van SGP-er André Flach. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Kamer wil derogatie op bedrijven met 100% grasland

De Tweede Kamer heeft meerdere moties aangenomen die moeten bijdragen aan het verlagen van de druk op de mestmarkt. Een meerderheid stemde voor de motie van SGP-er André Flach.

In de motie werd verzocht om de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet te vragen naar de mogelijkheden voor derogatie voor bedrijven met honderd procent grasland. Ook werd gevraagd om dit, afhankelijk van de uitkomst, voor te leggen aan de Europese Commissie. Flach hoopt op deze manier de druk wat van de mestmarkt te halen, en een dergelijke derogatie is makkelijk handhaafbaar.

Bovendien blijkt uit onderzoek van Wageningen UR dat het gebruik van runderdrijfmest op grasland niet leidt tot een hogere uitspoeling dan bij het gebruik van kunstmest. Een meerderheid van D66, NSC, SGP, CU, VVD, BBB, JA21, FvD en PVV steunde de motie. Eerder werd deze motie ontraden door landbouwminister Piet Adema. Dit aangezien hij geen valse hoop wilde wekken, omdat hij constateert dat de huidige Europese Commissie geen ruimte biedt voor verruiming.

Versmallen derogatievrije zones

Een Kamermeerderheid wil ook dat de derogatievrije zones rondom Natura 2000-gebieden wordt versmald van de huidige 250 meter naar 100 meter. CDA-er Eline Vedder diende hier samen met BBB en SGP een motie over in. Het versmallen van de zones biedt boeren de gelegenheid om meer percelen onder de derogatie te laten vallen. Volgens Vedder heeft het ook geen groot nadelig effect voor de Natura 2000-gebieden. Dit omdat het overgrote deel van de stikstofdepositie binnen 25 meter van de bron terecht komt. Adema wees het voorstel ook af, omdat over de bufferzones afspraken zijn gemaakt met Brussel.

Nu de Tweede Kamer de moties heeft aangenomen, moet de minister met een brief komen over hoe hij dit gaat uitvoeren. Adema is in gesprek met de sectoren over het ontlasten van de overspannen mestmarkt. Eind februari moet hij met een plan van aanpak komen. Veehouders moeten in sommige regio’s inmiddels meer dan € 30 per ton betalen om drijfmest op te laten halen.

Reacties

  1. En opteren voor het belgische systeem bij bufferzones helpt ook. Hier mag je niet bemesten op de bufferzones, maar deze tellen wel gewoon mee als bemestingsruimte. Dit mag je dus over de rest van het perceel verdelen.

  2. Laat dit dan ook voor alle gebieden gelden. Ook voor waterwingebieden op hoge gronden.
    Hier word drinkwater zo diep opgepompt , 100 meter en meer dat hoge gebieden dicht bij de winlocatie niet belastend zijn maar lage gebieden , waar de intrek in het grondwater juist plaatsvind wel.
    En deze gebieden krijgen wel droogte schade vergoed en hebben ook derogatie.
    Terwijl zij die dichtbij liggen dit niet krijgen en ook geen derogatie meer hebben.
    Buiten het feit dat dit concurrentie vervalsing is is het ook discriminatie.

Beheer
WP Admin