De stikstofkraker op het bedrijf van melkveehouder Roetert. - Foto's: Bouke Poelsma RundveeNieuws

JOZ presenteert eerste stikstofkraker

Eerste stikstofkraker van JOZ is in gebruik genomen en gepresenteerd bij familie Roetert. “Met deze toepassing hoeven we de sector niet te halveren”, aldus de CEO van JOZ.

Familie Roetert in Wesepe (Ov.) nam enkele weken geleden de eerste stikstofkraker van firma JOZ in gebruik. Daarmee reduceert Roetert 80 % van de ammoniakale stikstof in de dunne fractie, door middel van verdamping. De stikstofkraker – de zogenoemde Gazoo – werd dinsdag 28 september gepresenteerd.

Met dank aan de stikstofkraker hoeft Roetert (220 melk- en kalfkoeien en 90 stuks jongvee op 108 hectare) straks geen mest meer af te voeren (2.000 kuub) en geen kunstmest meer aan te kopen. Bij Roetert gaat het om 12.500 kilo stikstof op jaarbasis.

De stikstofkraker kost € 150.000. Mede dankzij de Europese subsidieregeling voor innovaties in de landbouw (40% van de investering) verwacht Roetert de stikstofkraker in 4 jaar terug te verdienen.

Lees verder onder de foto.

Belangstellenden laten zich informeren over de stikstofkraker. Arend Kuperes, CEO van JOZ:
Belangstellenden laten zich informeren over de stikstofkraker. Arend Kuperes, CEO van JOZ: "Met deze toepassing hoeven we de sector niet te halveren, maar kunnen we met behoud van productie 80 % stikstof reduceren.”

‘Veel aanvragen voor stikstofkraker’

De stikstofkraker staat bij nog eens 8 andere melkveehouders. Zij profiteren eveneens van de subsidieregeling. JOZ verwacht in 2022 minimaal wekelijks een stikstofkraker af te leveren. “We krijgen veel aanvragen. De remmen gaan los”, aldus Arend Kuperus, CEO van het bedrijf, die vorig jaar al zijn hoge verwachtingen uitsprak.

Volgens Kuperus tonen intensieve melkveebedrijven en bedrijven nabij natuurgebieden interesse in de stikstofkraker. “De potentie is enorm. De stikstofwolk hangt als een zwaard van Damocles boven de melkveehouderij. Met deze toepassing hoeven we de sector niet te halveren, maar kunnen we met behoud van productie 80 % stikstof reduceren.”

Lees binnenkort meer op deze site over de ervaringen en keuzes van Gerjan Roetert en over de werking van de stikstofkraker.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin