Demonstratiedag melkveerantsoen op een melkveehouderij in Houte-Laureys in Merchtem (B) - Foto: Peter Roek RundveeCommentaar

‘Is te begrijpen dat Piet Adema even op de stoel van de boer kruipt’

Hoewel landbouwminister Piet Adema demissionair is, roept hij de melkveehouderij op om in te grijpen in het melkveerantsoen.

Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) blijkt dat het ruweiwitgehalte in het melkveerantsoen dit jaar met 164 gram per kilo drogestof aanzienlijk hoger uitkomt dan vorig jaar. Toen werd het berekend op 161 gram per kilo drogestof.

Waar bemoeit hij zich mee?

Waar bemoeit een minister zich mee door op de stoel van de boer te gaan zitten en te gaan bepalen wat je de koeien voert? Veel boeren zullen het denken. Op zich hebben ze helemaal gelijk. Het is immers helemaal aan de ondernemer zelf om – binnen de grenzen van de wet – te bepalen wat hij of zij de koeien voert. Maar in dit geval is er wel een gegronde reden voor de oproep van Adema.

Kritische Europese Commissie

De Europese Commissie kijkt zeer kritisch naar Nederland als het gaat om de milieudoelen. De laatste – afbouwende derogatiejaren – gaan gepaard met tal van aangescherpte regels. Zo wordt het stikstof- en fosfaatplafond aanzienlijk naar beneden bijgesteld. Van de 489,4 miljoen kilo stikstof zoals het was, naar 440 miljoen kg in 2025.

Met de huidige stand van zaken is er nog 8% reductie te gaan. Een hoger ruweiwitgehalte in het melkveerantsoen zorgt voor een hogere stikstofexcretie. Als er dus minder ruweiwit gevoerd wordt, zal de excretie lager zijn en kunnen drastischere maatregelen – zoals krimp van de veestapel – voorkomen of beperkt worden.

Afspraken over stikstof met de sector

Ook zijn in 2021 afspraken over het stikstofbeleid met de sector gemaakt. Er is € 181 miljoen uitgetrokken voor het nemen van drie managementmaatregelen om de stikstofuitstoot te verlagen. Het verlagen van het RE-gehalte in het melkveerantsoen naar maximaal 160, is er een van. De sector stemde hiermee in, nadat de eerdere voermaatregel van minister Schouten om het eiwitgehalte van ruwvoer te beperken na veel protest van tafel ging.

Het is nu dus zaak dat de sector levert wat is afgesproken. Het is logisch dat de minister op basis van de huidige cijfers oproept om de schouders eronder te zetten.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Beste Ronald verdiep je eens in de milieu problematiek we moeten het doel het stikstof- en fosfaatplafond 440 miljoen kg stikstof uitstoot in 2025 halen, we kunnen niet blijven doorgaan met ons eigen nest te vervuilen. Het min. van LNV stelt regels op om te voldoen aan de richtlijn van de EEG dat is en was noodzakelijk. Jouw advies vanuit LNV om de veehouders een oplossing te bieden neem ik echt niet serieus. Als je nu nog niet doorhebt dat het klimaat veranderd dan krijg je het nooit door en dan denk ik als LNV-er we moeten er toch eens aan denken om bedrijven die zich willens en wetens niet aan de regels houden stil te leggen of onder curatele te plaatsen.

  2. Lnv heeft samen met de EU de plafonds verlaagd
    Terwijl daar geen noodzaak voor was
    Sterker nog: verminderen van dierlijke mest zorgt voor gebruik van meer kunstmest.
    Ik adviseer lnv om de veehouders een oplossing te bieden voor de verkeerde keuzes welke gemaakt zijn door mensen die denken dat het verstandig is beleid te ontwikkelen achter de tekentafel en geen idee hebben wat de gevolgen kunnen zijn van door hem gemaakte keuzes.
    Wanneer Adema een probleem maakt dan ben ik niet degene die denkt:”wat vervelend, dat los ik op. Eventueel samen met collega’s “
    Ik denk: een minister is verantwoordelijk voor verkeerde keuzes en het is niet netjes je eigen *** over de schutting te gooien!deze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin