Piet Adema in 2020 tijdens een bijeenkomst van Agractie. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Piet Adema wil ruweiwitgehalte in melkveerantsoen omlaag

Demissionair landbouwminister Piet Adema roept de melkveesector op om maatregelen te nemen en het ruweiwitgehalte in het melkveerantsoen naar beneden bij te stellen. Dat doet hij naar aanleiding van de uitkomst van de berekening – door Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) – van het ruweiwitgehalte in het melkveerantsoen in het tweede kwartaal van 2023.

Het ministerie van Landbouw heeft met de melkveesector afgesproken om het ruweiwitgehalte (RE-gehalte) in het melkveerantsoen te verlagen. Dit als gevolg van de problemen rond stikstof. Doelstelling is dat het RE-gehalte in 2025 onder de 160 gram RE/kg droge stof blijft. In de prognose voor 2023 komt het RE-gehalte echter uit op 165 gram/kg droge stof. Dat is 4 gram hoger dan in 2022.

Brief aan de Kamer over ruweiwitgehalte

In 2022 was het gehalte lager, omdat het RE-gehalte in het gevoerde kuilgras lager was door het natte voorjaar van 2021. Er kan zo later worden gemaaid. Het ruweiwitgehalte van de graskuilen die in 2022 en voorjaar 2023 zijn aangelegd, komen meer met een gemiddelde waarde overeen. Daardoor komt ook het totale rantsoen hoger uit.

“Of de stijging in het RE-gehalte in het melkveevoerrantsoen, zoals het CBS die op dit moment verwacht, ook daadwerkelijk doorzet, zal blijken uit de derde kwartaalrapportage 2023 die medio november verwacht wordt. Toch wil ik de sectorpartijen in de melkveehouderij en hun toeleveranciers oproepen daar niet op te wachten en nu al compenserende maatregelen te nemen, zodat het streefdoel van 160 gram RE/kg droge stof in 2025 in zicht blijft”, schrijft Adema in een brief aan de Tweede Kamer.

Al langer politieke onrust rond voermaatregelen

Over het nemen van voermaatregelen is veel politieke onrust. Toenmalig landbouwminister Carola Schouten kondigde in 2020 al een voermaatregel aan die een maximum stelde aan het eiwitgehalte in krachtvoer. Deze maatregel ging uiteindelijk van tafel. Wel zijn er toen afspraken gemaakt om het totale RE-gehalte in het melkveerantsoen te verlagen naar 160 gram/kg droge stof. Van 2018 tot 2022 is het ruweiwitgehalte van het melkveevoerrantsoen gedaald van 169 gram/kg droge stof naar 161 gram/kg droge stof.

Reacties

  1. Papieren werkelijkheid. De kuilen moeten nog gevoerd worden en het aanvullend voer afgestemt worden. De vraag is wat de weidegang doet. De koeien hebben toch meer vers gras met een hoger eiwit gehalte gehad.

Beheer
WP Admin