Veel ondernemers geven aan last te hebben van wat ik dan maar noem ‘informatiemoeheid’. - Foto: Canva BoerenlevenColumn

‘Informatiemoeheid over stikstof’

Onrustig van al het nieuws rondom stikstof.

Het is de eerste keer na de afgelopen zomer dat de studiegroep weer bij elkaar komt. Omdat het alweer even geleden is dat iedereen elkaar gezien en gesproken heeft, beginnen we met een rondje ‘langs het erf’ om even op te halen hoe het met iedere deelnemer is. Ik stel twee vragen: hoe gaat het met je en wat houdt je bezig?

Onderling vertrouwen

Het mooie van een groep mensen die elkaar al wat vaker hebben gezien en gesproken, is dat er onderling vertrouwen kan ontstaan. En als er vertrouwen is, durven mensen meestal ook eerlijk te zijn over zichzelf en hun situatie. Veiligheid in de groep is daarbij een voorwaarde: er is wederzijds respect en wat vertrouwelijk wordt besproken, blijft in de groep.

Stikstof en ‘informatiemoeheid’

Het zal geen verrassing zijn dat op de vraag ‘wat houdt je bezig’ bij veel deelnemers de stikstofproblematiek bovenaan staat. Op de meeste plekken waar ik kom, is dit een belangrijk thema. Veel ondernemers geven aan last te hebben van wat ik dan maar noem ‘informatiemoeheid’. De onophoudelijke stroom berichten, artikelen, posts, tweets, interviews, onderzoeken en meningen zijn overweldigend en als je niet oppast, kun je je gedachten niet meer verzetten naar andere zaken.

Zo zorg je voor ‘rust in de kop’

“Sinds ik geen krant meer lees heb ik veel meer rust in de kop” zegt één van de deelnemers. Instemmend reageert een aantal collega’s op zijn opmerking. Het bracht mij tot de gedachte: hoe doe je dat nou? Midden in de storm waar je als gezin of ondernemer in kunt zitten overeind blijven en goed voor jezelf zorgen? Ik geef een paar handvatten zonder dat ik de illusie heb volledig te zijn:

  1. Ga net als een aantal ondernemers in deze studiegroep op informatiedieet. Beperk de hoeveelheid informatie die je tot je neemt of stop er (tijdelijk) even mee.
  2. Verleg je focus, je aandacht. Eén van de ondernemers in deze groep vertelde dat hij en zijn partner een zorgtak zijn begonnen en dat ze zo genieten van de reacties van hun cliënten. Het geeft ze veel positieve energie. Wat is jouw focus?
  3. Deel je gevoelens of je verhaal met mensen die je vertrouwt, praten helpt!
  4. Stop energie en aandacht in zaken op je bedrijf of gezin waar je wel merkbaar invloed op hebt.
  5. Liggen er ook kansen voor jouw situatie en bedrijf? Ga het gesprek aan met mensen die je daarin kunnen ondersteunen.
  6. Sluit je dag af door na te denken over waar je vandaag trots op, blij mee of dankbaar voor bent. Dat kan over hele gewone, simpele zaken gaan. Bespreek dit met je partner of iemand die dicht bij je staat.

Van negatief naar positief

We zeggen wel eens: ‘alles wat aandacht krijgt, groeit’. In negatieve zin, bijvoorbeeld bij tegenslag, weerstand of onenigheid. Negativiteit vindt schijnbaar makkelijk een voedingsbodem in onze samenleving. Maar andersom werkt het ook, en daar ligt voor velen een grote uitdaging. Maar ook een prettiger leven.

Beheer
WP Admin