De haven van Odessa aan de Zwarte Zee. De Nederlandse import uit Oekraïne was het grootst in 2021, dus voor de Russische inval van februari 2022. - Foto: Canva / Mariana Pryimachuk AlgemeenNieuws

Import pluimveevlees uit Oekraïne stijgt flink

De agrarische handel met Oekraïne en Rusland gaat ondanks de oorlog door. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen University & Research zetten de cijfers op een rij. De grootste groei van de import uit Oekraïne vond voor de oorlog plaats.

De import uit Oekraïne is na de inwerkingtreding van een verdrag met dat land in 2016 sterk toegenomen. Bijna 90% van alle import uit Oekraïne gaat om agrarische producten. De import was het grootst in 2021, dus voor de Russische inval van februari 2022. Het ging toen om € 1,6 miljard, nu is het nog € 1,1 miljard.

Top 3: mais, pluimvee, kool- en raapzaad

De top 3 van importproducten uit Oekraïne was tot de oorlog zonnebloemolie, mais en kool- en raapzaad. In 2023 zag de top 3 er anders uit, met mais bovenaan, gevolgd door pluimveevlees en daarna kool- en raapzaad.

Vooral de sterke groei van invoer van pluimveevlees valt op. In 2021 ging het nog om € 100 miljoen, in 2023 was dat € 252 miljoen. De pluimveehouderij in met name West-Europese landen heeft hier zorgen over, omdat de productieomstandigheden in Oekraïne anders zijn dan in de Europese Unie (EU) en gevreesd wordt voor valse concurrentie.

Sinds mei 2022 kunnen ook Oekraïense eieren tarief-vrij de EU binnen komen. De import hiervan is veel kleiner. In 2022 kwamen 7 miljoen Oekraïense eieren Nederland binnen, meldt CBS, dat is 1,4% van de totale import van eieren door Nederland. Cijfers over het afgelopen jaar vermeldt de publicatie die deze week verscheen niet. De importwaarde van zuivel en eieren (bij de statistici 1 categorie) is ook enorm gestegen sinds 2021, maar het gaat om veel minder geld dan bij pluimveevlees: € 17 miljoen in 2023, tegen € 2 miljoen in 2021.

Zonnebloemolie bovenaan, mais nam af

Zonnebloemolie, goed voor ruim een half miljard euro, is vanouds het door Nederland meest ingevoerde landbouwproduct uit Oekraïne. Het is goed voor bijna een derde van de hele landbouwimport uit dat land. Hier gaat het ook om veel doorvoer. In 2023 was deze import 71% minder dan in 2021, als gevolg van de oorlog. De maisimport nam af van bijna een half miljard euro in 2021 naar € 350 miljoen in 2023. Dit is vooral bestemd voor veevoer.

De agrarische uitvoer naar Oekraïne vanuit Nederland nam ook toe na 2016, maar bleef veel minder groot dan de invoer. Snijbloemen, chocola en kaas zijn de top 3 in 2021. In 2023 is de uitvoer ongeveer gelijk, al staat kaas dan niet meer in de top 3. Een kwart van de export van Nederland naar Oekraïne is wederuitvoer. De oorlog had weinig invloed op die export.

Ook handel met Rusland

De exportwaarde van landbouwproducten naar Rusland was in 2023 € 0,8 miljard. Dat is een derde van de totale Nederlandse export naar Rusland. Een derde hiervan is doorvoer. Snijbloemen zijn op agrarisch gebied het belangrijkste exportproduct naar Rusland. Handelsrestricties zijn er vooral voor producten die Rusland zou kunnen gebruiken tegen Oekraïne en zijn niet bedoeld om de bevolking te raken. Wel zijn er inmiddels restricties voor bloembollen en nog enkele agrarische non-foodproducten.

De import aan landbouwproducten uit Rusland is klein, en bedraagt slechts € 151 miljoen. Dat is veel minder dan de totale import uit dat land, die vooral bestaat uit minerale brandstoffen.

De totale landbouwexport naar Rusland is in 2023 € 838 miljoen, die naar Oekraïne € 370 miljoen. De exportverdiensten aan Rusland bedroegen in 2021 € 455 miljoen, aan Oekraïne € 153 miljoen. Dit nam af tot respectievelijk € 346 miljoen en € 110 miljoen in 2022. Over 2023 zijn er nog geen cijfers over exportverdiensten.

Reacties

  1. Geverink jij gelooft in de onschuld van Rusland beter gezegd Poetin? Wij in Nederland hebben in de dertiger jaren net zo gedacht m.b.t. Hitler Duitsland. De gevolgen zijn nog zichtbaar in heel Europa, een scheiding tussen anti en pro Nazi groeperingen. Poetin is heel goed in het gebruiken / misbruiken van deze gevoelens door het inschakelen van Motorbendes die tot de Nationaal Socialistische groep behoren.
    Als jij gelijk hebt, dan waren de meeste Nederlandse ondernemers niet vertrokken ten tijde van deze Russische acties in Oekraïne. Zij hadden besloten om hun kinderen niet op te voeden / school te laten gaan in een land waar het Nationaal gevoel zo verkracht werd / wordt als in Rusland. Ik heb vanaf het einde van de CCCP tot nu mee gemaakt en gezien hoe het beleid wijzigde van persvrijheid naar de huidige overheid gestuurde nieuwsgaring, waar de burger geen toegang meer heeft tot nieuws anders dan Russisch gecorrigeerd nieuws.

    1. Ik kan me voorstellen dat deze keihard binnenkomt als je je nieuws haalt bij de MSM. De westerse media is afhankelijk van overheidsgeld. Trudeau zei vol trots dat hij de MSM hier in Canada kan laten zeggen wat hij wil.

    2. Enkele maanden geleden hadden we hier in Canada weer een schandaal. Een Oekrainer van in de negentig jaar oud werd vorstelijk onthaald in het Canadese parlement omdat hij heldhaftig gevochten had tegen de Russen in de WW2. Zelensky was ook aanwezig. Ze hadden er niet bij stilgestaan dat deze Oekrainer dus mee had gevochten aan de kant van de Nazi’s!

    3. Zo’n 250000 “Banderas” Okrainers vochten met de Duitsers mee. Het Azov Battalion wat door de Russen in de afgelopen jaren werd vernietigd was daar volgens mij nog een uitvloeisel van.

  2. Oekraine begon na de staatsgreep van 2014 onder leiding van Victoria Nuland met de beschietingen van de afvallige Russisch talige provincies in de Donbass regio. Rusland heeft acht jaar lang geprobeerd deze genocide via diplomatieke weg te stoppen. Macron en Merkel hebben ook gewoon toegegeven dat ze de Minsk akkoorden hebben ondertekend om tijd te rekken. In die tijd moest het Oekrainse leger worden uitgebreid gemoderniseerd en getraind met westerse wapens. Dat Rusland bij dit conflict betrokken zou raken was geen toeval maar er is jaren lang bewust naartoe gewerkt. De betrokkenheid van de Russen in Oekraine moest de “regime change” in Rusland teweeg brengen waar joe Biden zo’n obsessie over had. Victoria Nuland is enkele dagen geleden terug getreden. Wellicht dat de oorlog in Oekraine daar wat mee te maken heeft…

Beheer
WP Admin