Het mislopen van grote exportorders uit Algerije deze week betekent een forse domper voor de EU-export van tarwe en dan met name de Franse tarwe. Voor zo ver bekend zijn Oekraïne en Rusland met hun prijzen zo ver gezakt, dat zij die orders met een omvang van zo’n 600.000 ton tarwe hebben binnengesleept. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

EU-export tarwe lijdt onder concurrentie Rusland en Oekraïne

Het mislopen van grote exportorders uit Algerije deze week betekent een forse domper voor de EU-export van tarwe en dan met name de Franse tarwe. Voor zover bekend zijn Oekraïne en Rusland met hun prijzen zo ver gezakt, dat zij die orders met een omvang van zo’n 600.000 ton tarwe hebben binnengesleept.

Rusland en Oekraïne lopen de EU-lidstaten het hele seizoen al voor de voeten wat de export van tarwe betreft. Doordat de exporteurs in het Zwarte Zeegebied hun prijzen telkens verlaagden, moesten ook de aanbieders van EU-graan met hun prijzen omlaag. En dat veelal zonder succes.

Recordexport Rusland

Een groot deel van het seizoen bleef de export van EU-tarwe ver achter bij die van een jaar geleden. Tot half januari. Toen kon de EU wel ineens een slag maken op het exportfront. Het tempo werd ineens opgevoerd naar 800.000 tot 900.000 ton tarwe per week. Zodoende kon de achterstand snel worden ingelopen ten opzichte van 2022-2023. Begin februari bereikte de export een lichte voorsprong op vorig jaar. Er zijn wel al cijfers bekend tot eind februari, maar door technische problemen bij de Europese Commissie zijn die exportcijfers nog verre van compleet.

Rusland kende in februari een recordexport van 3,8 miljoen ton, schat marktadviesbureau SovEcon. Vorig jaar werd in die maand 3 miljoen ton geëxporteerd. Oekraïne exporteerde vorige maand 2,5 miljoen ton tarwe en dat is 1 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Beheer
WP Admin