Oogst van zomergerst in Onstwedde (Gr.) - Foto: Koos van der Spek AkkerbouwColumn

‘Graanprijs’

Een kostendekkende graanprijs zorgt voor voldoende bescherming van het inkomen van de boer. De graanprijs is dan de spil voor de prijzen van alle akkerbouwproducten. Voor een verliesgevende teelt is graan immers een goed alternatief. Deze slogan opperde de NAV in 2007 al.

Het areaal graan is de laatste jaren weer aan het stijgen. Stond er in 2017 nog 158.000 hectare graan in Nederland, in 2022 was dit al opgelopen naar 180.000 hectare. Dit is ongeveer 10% van het areaal cultuurgrond. Tellen we het grasland niet mee, dan is zelfs ruim 20% van het areaal graan. Ook door de betere prijzen is graan voor menig akkerbouwer weer interessant om te telen dan wel de teelt uit te breiden. Op dit moment wordt er steeds meer graan verbouwd om ook aan onze rustgewas-verplichtingen te kunnen voldoen.

Verlenging vrijhandel Oekraïne

Alleen ziet het er de laatste tijd allemaal wat minder positief uit. De graanprijs staat onder grote druk. Oekraïne en Rusland hebben de graandeal weer met twee maanden verlengd. Op 5 juni wil de EU de vrijhandelsregeling met Oekraïne met 1 jaar gaan verlengen.

De landen om Oekraïne heen krijgen van de EU al 100 miljoen financiële steun. Deze landen fungeren alleen nog als doorvoerland en er mogen geen Oekraïense producten meer worden verkocht. Dit in verband met de sterke prijsdalingen. Maar nu voelen de andere EU-landen de nadelen van het vrijhandelsverkeer van Oekraïens graan. Roel Jongeneel schreef eerder op boerderij.nl al dat de EU door deze graandeals een crisis veroorzaakt en zo koehandel aan het bedrijven is. Uiteindelijk is de boer hier toch weer de dupe van.

Landbouw is wisselgeld

Dat landbouwproducten als wisselgeld worden gebruikt om handelsverdragen vlot te trekken, is een van de redenen waarom het verdienmodel van de boer vaak onder grote druk staat. De kostprijs van graan in onder andere Oekraïne, Argentinië, Brazilië ligt veel lager dan bij ons. De pacht en het uurloon is er maar een fractie ten opzichte van Nederland. Ook de regelgeving is in deze landen vaak veel eenvoudiger. Hierdoor zijn zij in staat om goedkoper te produceren.

Ik begin me steeds meer zorgen te maken over het landbouwakkoord, de gebiedsindeling, de uitkoop van vele boeren en de steeds ingewikkelder regelgeving in de EU met Nederland als koploper. Hoe gaan we een goed verdienmodel voor de boer creëren met een overheid die maar niet wil luisteren en blijkbaar geen verstand van boerenzaken heeft en de boeren steeds gebruikt als wisselgeld?

Graanprijs kostendekkend

Is het nu zo moeilijk om ervoor te zorgen dat de boer een goede boterham met zijn bedrijf verdient? Zorg er gewoon voor dat de graanprijs ruim kostendekkend is, zodat het de spil voor de hele landbouw wordt. Hierdoor lossen veel problemen zich vanzelf op. Dus stop met dit hypocriete beleid en beken in ieder geval kleur, zodat wij weten waar we aan toe zijn!


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Nederlandse grondprijzen zijn te hoog voor rendabele graanteelt. Graantelers zien nu door politieke keuzes de graanprijzen dalen waardoor veeboeren meer verdienen door lagere voerkosten. Veeboeren echter worden door politieke keuzes opgescheept met meer mestafzet. Akkerbouwers kunnen daardoor wel zeer goedkoop aan mest komen. Het is steeds meer politiek en in verhouding minder markt; de prijzen zijn dan laag en dan weer hoog. Het leven van een graanboer is prachtig maar het verkrijgen van de benodigde hypotheekvrije 150 ha is de bottleneck.

Beheer
WP Admin