Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Geld Biologisch Actieplan blijft op de plank

Het geld voor de marktontwikkeling uit het Biologisch Actieplan ligt nog grotendeels op de plank. Dit zegt Michaël de Wilde, directeur van BioNext in reactie op onderzoek door onderzoeksplatform Investico en Trouw over hoe weinig Europese subsidies bioboeren krijgen.

Nederlandse bioboeren krijgen minder Europese subsidie dan bioboeren uit andere Europese landen. Investico berekende bovendien dat in de periode 2017 tot 2020 een biologische boer gemiddeld ongeveer 10% minder subsidie per hectare kreeg dan een gangbare boer in Nederland.

Volgens de Wilde is het tij sinds 2020 gekeerd voor de biologische sector. Ondertussen is het Biologisch Actieplan gestart, gefinancierd met 26 miljoen uit het Transitiefonds. Afgelopen Prinsjesdag is er 50 miljoen gereserveerd voor de sector.

Uitvoering loopt vast in ambtelijk apparaat

De Wilde ziet de uitvoering vastlopen in het ambtelijke apparaat. Van de € 13 miljoen die hiervoor beschikbaar is in 2023, is nog maar weinig uitgegeven.

Het Biologische Actieplan wil het geld in eerste instantie gebruiken voor het vergroten van de afzetmarkt. Pas als er perspectief en een goed verdienmodel is voor de biologische boer, kan er geld naar de overstap van gangbaar naar biologisch.

Eerste stappen zijn gezet

“De overheidscampagne voor biologische landbouw gaat lopen in het eerste kwartaal van 2024”, vertelt de Wilde. De LNV Kennisagenda Biologische productie en consumptie is gestart. Er is alleen nog geen budget toegekend en geen prioritering. “De eerste stappen zijn er. Nu nog concreter,” zegt de Wilde.

Lees ook: Onderzoekster zet vraagtekens bij haalbaarheid doelen Actieplan Bio

Beheer
WP Admin