Drenthe blijft proberen de beschermde status van de wolf in Europa omlaag te krijgen. – Foto: Canva AlgemeenNieuws

Gedeputeerde: Drenthe moet leren leven met de wolf

Veehouders, inwoners en ook recreanten in Drenthe moeten leren leven met de wolf. Na onderzoek concludeert gedeputeerde Egbert van Dijk (natuur en landschap) dat er geen mogelijkheden zijn om een wolf af te schieten die herhaaldelijk vee aanvalt dat achter een beschermend raster staat. De wolf is een strikt beschermde diersoort, waarop alleen in acuut gevaarlijke situaties mag worden geschoten.

Gedeputeerde Egbert van Dijk is niet teleurgesteld in de uitkomst van de zoektocht die begon vanwege het toenemende aantal wolvenaanvallen op vooral schapen. Mensen vragen de provincie in te grijpen, bijvoorbeeld omdat het in een ander land wel mag. “Ik wil heel graag wat doen voor onze boeren die last hebben van de wolf”, aldus de BBB-bestuurder. “Maar we hebben het uitgezocht en hebben nu duidelijkheid. Wat wij heel graag willen, kan niet. Er mag niet worden geschoten op de wolf.”

In plaats daarvan gaat de provincie veehouders extra hulp bieden, staat in de dinsdag gepresenteerde aanpak wolf in Drenthe. Uit Europa wordt meer geld verwacht voor het nemen van beschermende maatregelen als wolfwerende rasters die het vee moeten beschermen. Twee wolvenconsulenten adviseren boeren waar en hoe het raster het beste kan geplaatst. Ook wordt onderzocht of de arbeidsuren die het kost om het wolfwerende raster te plaatsen vergoed kunnen worden. Van Dijk: “We doen er alles aan om te zorgen als er hekken worden geplaatst, dat ze dan ook goed staan.”

Flyers met tips over wolf in Drenthe

Om vragen over de wolf weg te nemen, komen er flyers bij organisaties als Natuurmonumenten. Flyers met tips voor als mensen een wolf op hun pad treffen: geef het dier ruimte om weg te komen, ren er niet achteraan, niet voeren en maak geen foto’s. Wolven blijven doorgaans uit de buurt bij mensen, weet Van Dijk. Maar: “Er zijn genoeg filmpjes, je kunt er misschien een tegenkomen.”

Drenthe blijft proberen de beschermde status van de wolf in Europa omlaag te krijgen en wil uiteindelijk een regio zonder wolven. “De natuurgebieden hier zijn te klein voor wolvenpopulaties”, stelt Van Dijk. “We blijven streven naar die wolfvrije regio en in de tussentijd ondersteunen we dierhouders bij het beschermen van hun dieren. En zetten we in op voorlichting met als doel dat inwoners weten hoe ze met een veilig gevoel kunnen wonen, werken en recreëren in gebieden waar de wolf leeft.”

Reacties

  1. De huidige beleid makers en politici zijn nog steeds van mening dat zij het leven met wolven beter aan kunnen dan onze voorouders, die vermoedelijk een borrel hebben gedronken op de laatste wolf die ze uit hun leefomgeving hadden verwijderd. Ze hebben vermoedelijk nooit geïnformeerd bij mensen die nog steeds generatie na generatie met de wolf moeten samenleven en hun huisdieren moeten beschermen. Misschien hadden ze dan een andere visie gehad m.b.t. de wolf in een kleinschalig land als Nederland. Nee ze hebben alleen maar hun eigen ideeën doorgedrukt via de politiek die het verhaal Bio diversiteit etc. zijn gaan omarmen als het Nieuwe Geloof.

    1. h ven, ook mensen zijn daarna aan de beurt om aangevallen te worden..

Beheer
WP Admin