Koeien in de wei in Polder De Nesse in de Krimpenerwaard. Vernatting van veenweidegebied heeft een sterk wisselend effect, afhankelijk van de locatie. Dat blijkt uit een proefproject in de Krimpenerwaard waarvan maandag 4 juli de resultaten gepresenteerd worden. – Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Effect vernatting veenweide varieert sterk

Vernatting van veenweidegebied heeft een sterk wisselend effect, afhankelijk van de locatie. Dat blijkt uit een proefproject in de Krimpenerwaard waarvan maandag 4 juli de resultaten gepresenteerd worden.

Door maatregelen als verhoging van het slootpeil en actieve greppelinfiltratie gaat de grondwaterstand omhoog in veenpercelen. Het slootpeil ging omhoog tot 20 á 35 centimeter onder maaiveld. De effecten zijn divers. Aan de ene kant leidt het tot verkleining van het benutbare landbouwareaal doordat oevers onder water komen staan, draagkracht verliezen of afkalven. Gemiddeld ging het in de pilot om 5% – 10%. Daar staat een beperkt positief tegenover voor de grasopbrengst.

Ook ten aanzien van de uitstoot van broeikasgassen zijn de effecten niet eenduidig. Bedoeling van verhoging van het waterpeil is dat er minder veen oxideert waardoor er minder CO2 vrijkomt. Maar verhoging va het peil leidt tegelijk tot extra uitstoot van broeikasgas methaan. De gevolgen voor biodiversiteit zijn eveneens uiteenlopend.

Beheer
WP Admin