Een RMO van DOC Kaas op het erf. Bij de nieuwe melkstroom Tuurlijk! van DOC Kaas krijgen deelnemende melkveehouders een toeslag van € 5 per 100 kilo melk. - Foto: Michel Velderman RundveeNieuws

DOC Kaas komt met duurzaamheidspremie van € 5 per 100 kilo melk

Leden-melkveehouders van DOC Kaas die deelnemen aan de melkstroom Tuurlijk! ontvangen een duurzaamheidspremie van € 5 per 100 kilo melk. De toeslag is exclusief de weidemelktoeslag van € 1,50 per 100 kilo. Dat blijkt uit informatie die de zuivelcoöperatie met haar leden heeft gedeeld.

DOC Kaas Tuurlijk! is een nieuw duurzaamheidsprogramma dat is ontwikkeld in samenwerking met Jumbo en Uniekaas Holland. Het gaat om een langetermijnsamenwerking waarin de ketenpartners werken aan het verder verduurzamen van kaas. Alle leden van DOC Kaas die aan de leveringsvoorwaarden van het programma voldoen, kunnen deelnemen. De geproduceerde kaas komt onder het huismerk van Jumbo in het schap te liggen. Het programma Tuurlijk! komt echter niet als keurmerk op de verpakking van Jumbo.

De duurzaamheidsthema’s binnen Tuurlijk! zijn diergezondheid & dierenwelzijn, grondgebruik en milieu, klimaat, biodiversiteit en algemeen. Daarmee gaat het volgens de initiatiefnemers om een integraal duurzaamheidsprogramma waarbij de nadruk ligt op diergezondheid en dierenwelzijn. Binnen de vijf thema’s zijn 41 criteria vastgesteld. Een aantal opvallende punten zijn: alleen GMO-vrije grondstoffen in het rantsoen, ruwvoer van binnen een straal van 50 kilometer, een bovengrenswaarde van 1.250 gram CO2-equivalent per kilo melk en een verplicht percentage kruidenrijk grasland.

Tot eind 2025 staan de criteria van het duurzaamheidsprogramma vast. Daarna kunnen jaarlijks aanpassingen worden doorgevoerd. Besluiten over aanpassingen vinden in samenspraak met DOC Kaas, inclusief een aantal deelnemende melkveehouders, en Jumbo plaats.

Om de twee jaar een fysieke controle

Onafhankelijke borging van Tuurlijk! is geregeld via Qlip. Na toelating tot het programma worden deelnemers, naast een jaarlijkse administratieve controle, om de twee jaar fysiek gecontroleerd. Bij een tekortkoming krijgen de deelnemers vier weken de tijd voor herstel. De inrichting van de nieuwe keten, is volgens DOC Kaas nog in volle gang. Plan is om in het voorjaar met de nieuwe duurzame melkstroom te starten. Tot eind 2024 zijn er voor leden-melkveehouders drie instapmomenten. Daarna kan bij aanvang en halverwege een jaar worden ingestapt.

Verdere toelichting op het duurzaamheidsprogramma wil DOC Kaas voorlopig niet geven. Deze week vinden de laatste informatiebijeenkomsten voor leden plaats. Leden-melkveehouder kunnen dan via de eigen website van de coöperatie meer info over deelname vinden.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin