<em>Foto: Matthijs Verhagen</em> RundveeAchtergrond

DeLaval zet robot in carrousel

De AMR van Delaval is een doorbraak bij melkrobots. In de carrousel wordt automatisch gemolken. Behalve deze tekening is er nog weinig over bekend.

Delaval komt met een wereldprimeur; een automatisch melkende carrouselmelkstal. Twee jaar geleden zei de Zweedse fabrikant al dat hij aan een dergelijke noviteit werkte. Nu is er de eerste tekening en de mededeling dat hij werkelijk zal draaien op de komende EuroTier beurs in Hannover, vanaf 16 november. Vanaf 2012-’13 komt hij op de markt. Verder laat DeLaval niets los over het AMR-systeem (Automatische Melk Rotor).

Van de tekening is een en ander af te leiden. Ten eerste kiest DeLaval voor een robotarm in een binnenmelker. Dit betekent dat de techniek in beeld komt bij de grotere bedrijven in West-Europa. DeLaval levert binnenmelkers van 16 tot 40 standen. Buitenmelkers worden gebouwd vanaf zo’n 30 tot 100 standen voor bedrijven met meer dan 400 koeien.

Carrousel van 24 standen

Een binnenmelker is eenvoudiger te robotiseren, omdat de aansluittechniek gelijk is aan die op de huidige VMS-robot. Deze melkt koeien vanaf de zijkant en niet door de achterpoten zoals bij een buitenmelker nodig is. De tekening toont een carrousel van 24 standen. Achter de vier kolommen aan de noordzijde, rechts van de in- en uitgang, gaan één of twee voorbehandel- en aansluitarmen schuil. Dat houdt DeLaval nog geheim.

Op de tekening is DeLavals VMS-techniek herkenbaar aan de individuele bekerafname per stand. Achter de vier blauwe kolommen aan de noordzijde gaan waarschijnlijk twee voorbehandelen aansluitarmen schuil. DeLaval vergat de ondergehangen bekers te tekenen. Links in de carrousel de automatische spray-arm.

Op de tekening is DeLavals VMS-techniek herkenbaar aan de individuele bekerafname per stand. Achter de vier blauwe kolommen aan de noordzijde gaan waarschijnlijk twee voorbehandelen aansluitarmen schuil. DeLaval vergat de ondergehangen bekers te tekenen. Links in de carrousel de automatische spray-arm.

 

Aan de westzijde staat een robotarm opgesteld die logischerwijs is bedoeld voor het dippen. Boumatic introduceerde op de AgroTechniek Holland in Biddinghuizen een soortgelijk model voor buitenmelkers. Aan de tekening te zien worden de bekers per kwartier afgenomen zoals bij VMS-robots.

Op het moment wordt één systeem getest in Zweden en één in Australië. Behalve het bekende, vrije koeverkeer in combinatie met een kleine rotor, geeft het AMR-systeem ook weer kans om automatisch én groepsgewijs te melken. Dit kan de nodige problemen opheffen rond het koeverkeer, beweiding en aantal melkingen op de huidige melkrobots.

Reacties van specialisten op de robot-carrouselmelkstal

Niels Kooy, robotteamleider, Hendrix UTD

“Ik kijk al langer naar uit naar de komst van een dergelijk systeem. Een derde van de grote bedrijven vanaf 175 koeien overweegt al een automatisch melksysteem bij de eerstvolgende investering. Het kan een oplossing zijn, mits aantrekkelijker geprijsd dan meerdere eenbox-systemen en de normale arbeidkosten van een melker. Qua toepasbaarheid is het voordelig dat de koeien weer koppelgewijs gemolken kunnen worden. Geen wisselend aantal melkingen en apart op te halen koeien meer. Met een dergelijk systeem zijn de koeien per productiegroep meerdere malen per 24 uur in de wachtruimte te plaatsen.”

Jaap Sloff, DLV-projectleider stallenbouw
“Hiermee vervalt het 24 uurs boeren van de melkrobots zoals we dat nu kennen. Met het systeem kan groepsgewijs en toch automatisch worden gemolken en het bespaart op arbeidskosten. Ook weidegang wordt weer makkelijker door het groepsgewijs melken. Daarbij is de stal ook leeg te maken wanneer bijvoorbeeld met grote apparatuur diepstrooiselboxen onderhouden moeten worden. Maar de prijs en capaciteit moeten daar wel bij passen. Je mag de koeien immers hooguit twee uur bij het voerhek weghouden.”

Beheer
WP Admin