Partner
De Streekkantine is een fysieke plek waar mensen in de toekomst terecht moeten kunnen voor al hun lokale boodschappen, lokale afhaalmaaltijden en waar ze kennis kunnen opdoen over streekproducten. - Foto: Rabobank AlgemeenPartner

De Streekkantine brengt lokaal voedsel (nog) dichterbij

Het Food Forward-programma van Rabobank brengt in elke regio mensen uit de voedselketen bij elkaar om samen op zoek te gaan naar duurzame voedseloplossingen. Dit leidt tot creatieve ideeën. Dit keer: De Streekkantine, waar mensen terecht kunnen voor vers en lokaal eten.

Op voedselgebied behoort de regio Leiden-Haaglanden tot de meest diverse regio’s van Nederland. Je vindt er groente en fruit uit de kassen in het Westland, zuivelproducten uit het Groene Hart, tuinbouw in de Bollenstreek en vis uit de Noordzee.

Export

Het is alleen jammer dat de vele consumenten in de regio weinig merken van al het voedsel dat er wordt geproduceerd. “Kijk alleen al naar de vis: 90 procent van de vis die in de Noordzee wordt gevangen, is voor de export”, zegt Robin van der Schuyt, mede-eigenaar van Van der Linde Catering. “En wie in de supermarkt op zoek gaat naar lokale producten moet behoorlijk zoeken. Een gemiste kans.”

Kennis opdoen over streekproducten

Samen met een aantal andere deelnemers aan de Food Forward Track bedacht Van der Schuyt daarom De Streekkantine, een fysieke plek waar mensen in de toekomst terecht moeten kunnen voor al hun lokale boodschappen, lokale afhaalmaaltijden en waar ze kennis kunnen opdoen over streekproducten. “We willen een horecaconcept neerzetten in een ruimte die dienst doet als supermarkt én als workshopruimte”, licht Van der Schuyt zijn plannen toe. “Het wordt echt een totaalpakket.”

Tekst gaat door onder de video

Samenwerking met Rechtstreex

Een van de grootste uitdagingen bij dit plan was de logistiek, maar daar heeft de groep een oplossing voor gevonden, in de vorm van samenwerking met Rechtstreex: een organisatie die lokale producten bij de consument bezorgt. Ze hebben al ruim tachtig afhaallocaties in Zuid-Holland en bezorgen ook thuis. “Uiteindelijk is het natuurlijk ons doel om dit landelijk uit te rollen”, zegt Marco Swart, die als kwartiermaker van Rechtstreex eveneens meedeed aan de Food Forward Track.

Extra formule

Met De Streekkantine wordt een extra formule toegevoegd aan die van Rechtstreex. Van der Schuyt: “Maar het blijft een samenwerking. Rechtstreex en wij hebben vanuit ons cateringbedrijf een productiekeuken waar we in de toekomst honderden lokale maaltijden per dag kunnen maken. Dankzij Food Forward hebben we ontdekt hoe onze bedrijven elkaar kunnen versterken en is de samenwerking tot stand gekomen gekomen.”

Van der Schuyt: “Het voornaamste doel is nu om een locatie te vinden voor de eerste Streekkantine, zodat in de toekomst meer mensen kunnen genieten van al het lekkers dat in deze streek wordt gemaakt en op zee wordt gevangen!”

Meer weten over Food Forward? Kijk op www.rabobank.com/foodforward!

Beheer
WP Admin