‘Dan de koeien maar weg’
Het is niet altijd meer leuk om veehouder te zijn. Natuurlijk, het omgaan met vee blijft fantastisch. Elke dag is anders.
Elke dag vraagt nieuwe beslissingen. Dat hangt van het weer af, de grasgroei, de stand van de mais en het besluit wanneer in te kuilen. En zieke koeien krijgen alle aandacht. Voor alles geldt het spreekwoord: “Het oog van de meester maakt het paard vet.” Het oog van de boer houdt zijn veestapel glanzend en gezond. Een schitterend beroep, beter gezegd een leven. Want het is geen beroep dat je kiest, maar een manier van het leven.
Opstapeling van regels
Geen wolkje aan de hemel dus? Vergeet het maar. De regelgeving maakt het leven zuur. Vooral de opstapeling van regels maakt je horendol. Vul de Gecombineerde opgave maar eens in. Van alles willen ze weten. Je mag wel een universitaire opleiding hebben gevolgd, wil je dat nog zelf kunnen doen. Met een normaal boerenverstand is het bijna niet mogelijk. Daar moet je een deskundige voor inhuren.
En dat is nog niet alles op het boerenbord. Er wordt verwacht dat hij duurzamer gaat boeren. Dat hebben witte boorden – zonder inzicht in de praktijk van de boer – achter hun bureau voor hem bedacht. Ze hebben vermoedelijk een prima verstand, maar ze kramen de grootst mogelijke onzin uit over zijn toekomst. Ze worden betaald om perspectief voor de sector te bedenken. Dat lukt niet. Ze slingeren de meest wilde en onmogelijke ideeën de wereld in. Ze hebben de mond vol over een nieuw verdienmodel, maar weten niet hoe dat er uitziet.
Geen gezamenlijke stip voor boer
Minister Adema probeerde alle neuzen in het Landbouwakkoord dezelfde kant op te krijgen. Aan allemaal tafels zaten allemaal mensen uit de keten met allemaal hun eigen belangen. Om de stip op de horizon voor de boer te zetten. Dat is niet gelukt en zal ook niet lukken. Hoe meer mensen om tafel, hoe onnozeler het gepraat. Allemaal de eigen stip in het eigen hoofd, maar geen gezamenlijke stip voor de boer.
Voor eigenbelang kiezen
Die blijft dan achter op zijn bedrijf, dat door alle onzekerheden stilstaat. Logisch dat je dan je eigen plan gaat trekken. Dan is het verleidelijk om de koeien te verkopen en zonnepanelen op je land te plaatsen. Dat levert per hectare ongeveer 5000 euro op als je het verpacht. Stel dat je 40 hectare hebt en je sluit een huurcontract af voor 25 jaar. Dat levert je 200.000 euro per jaar op. Dan haal je niet met koeien. Dan kun je wel, zoals de LTO, zeggen dat het niet in het belang van de sector is dat landbouwgrond verdwijnt naar de zonnesector. Maar voor de boer geldt dat zijn eigen toekomst belangrijker is dan het sectorbelang. Vooral als LTO en al die andere clubs, die over de boer praten, geen stip op de horizon kunnen bedenken.
Wil je toch een beetje boer blijven, dan kun je ook nog kiezen voor het zwaarste beheerpakket. Dan kun je zo’n 2000 euro per hectare krijgen met bloemetjes en akkerranden. Kortom, als er geen stip op de horizon is kies je voor het eigenbelang. Ook al gaat dit tegen het sectorbelang in.
Als boer moet je niet meer in gesprek gaan met onderdrukkers die een heel bekende methode iedere keer toepassen: ze komen met een krankzinnig plan – men gaat niet akkoord – plan wordt ietwat aangepast – men denkt daardoor inspraak te hebben gehad – onderdrukkers hebben alsnog hun zin. Die mensen die tegen ons zeggen dat wij geen vlees moeten eten en zeggen dat we ons en ons vlees moeten vaccineren eten zelf de duurste massage koeien biefstuk van paar honderd dollar per stuk en vaccineren zichzelf en hun eigen eten niet. Sterker nog: hun piloten/chauffeurs moeten ongevaccineerd zijn. Ze leven in rijkdom van ons geld en onze grond!!!!
Laten we eerlijk wezen: de sector draait zichzelf de nek om bij gehoorzamen aan tirannie. Vorm een front. Nee is nee. Laat je niet meer de les lezen. De regels die voor ons hier gelden gelden niet over de grens. Het importvoedsel is echt niet (veel) beter en daar is de roverheid wel op uit: boerengrond volbouwen en dan eten importeren uit landen waar ze megastallen hebben en verboden gif gebruiken.
Die stip is een goed inkomen bij gemiddelde melkprijzen, veelal grondgebonden met zo min mogelijk mee-eters. In feite al jaren het zelfde. Natuurlijk doe je wel een buiginkje naar links naar rechts.., maar de stip staat voorop!!
Gr Randmeerkust
Ik vrees dat er geen punt aan de horizon komt, die voor de onderhandelaars een eigen belang inhoudt. De boer zal in dezen een voor de mede onderhandelaars een onbereikbaar punt hebben en de andere dames en heren hebben geen punt aan de horizon nodig om hun inkomen veilig te stellen, Hun inkomen is via hun ambtelijke baan gegarandeerd. Als boer zullen we moeten wachten op het moment dat het gesamenlijke punt aan de horizon is “voldoende betaalbaar eten”.
Door de opeen stapeling van regels zijn er nog heel veel lieden die hierdoor een goed betaalde baan krijgen of hebben, en er zijn te veel lieden die een goed betaalde baan hebben door de landbouw zwart te maken.
Ben bang dat dat nog wel even door gaat.
Armer het is geen 1+1=2 anders is die stip bekent
Je ziet het in frankrijk ook: je bent rundveehouder omdat je te weinig ploegbaar land hebt. Hebben rundveehouders de mogelijkheid om extra ploegbaar land erbij te krijgen, dan gaan de koeien weg. Zeker als moeders die altijd melkt met pensioen gaat. Zuivelfabrieken zijn bang dat er te weinig melk komt: dan komt er een gevecht om de melkveehouder en is concurrentie een feit. Dus hoe meer stoppers hoe beter voor de blijvers.